Öntermékeny kopasz kivi

Az öntermékeny kopasz kivi egzotikus dísz és haszonnövény egyben. Edényben is nevelhető, de karózást igényel. Jól tűri a hazai klímát. A kivi (Actinidia deliciosa) szőrös héjú gyümölcseivel összehasonlítva, a kopasz kivi gyümölcse vékony héjú, és a termés héjastul fogyasztható.

A kopasz kivi (Actinidia arguta ‘Issai’) kúszónövény. Akár 16 méteres példányokat is nevelhetünk. Növekedése nem olyan erőteljes, mint fajtársaié, ezért kimondottan alkalmas teraszra, mediterrán kertbe edényes növénynek. De kiültetve is megmarad. Bárhová kerül lenyűgöző látványt nyújt. Leomló lombozatának, finoman fogazott, fényes-zöld leveleinek köszönhetően. A kivit már csak mutatós leveleiért is érdemes ültetni, a termés csupán ráadás. Krémfehér virágai illatosak, de jelentéktelenek. A mini kivi egyik nagy előnye, hogy az alapfajtól eltérően a növény nem kétlaki. Bár szakvélemények szerint termésképzését segíti, ha porzós példányt is ültetünk a közelébe. A termőre fordulással nem kell sokat várnunk. Az ültetés utáni második évben már terem. Kopasz terméseinek íze, kinézete is megegyezik a jól ismert kivivel. De valamivel apróbb méretű, és édesebb ízű. Egyes vélemények szerint kevésbé zamatos. A gyümölcs cukortartalma 20% körüli, és C-vitamin tartalma magas. Októberre érik be.

Az erős fagyok a fiatal hajtásokban kért tehetnek, de ezt könnyen kiheveri. Miután kúszónövény, feltétlenül szüksége van valamilyen támasztékra. Ebből a célból használhatunk például bambusz támasztékot.

Metszését a szőlőéhez hasonlóan végezzük. Metszeni tél végén, vagy nyár végén ajánlatos, amikor a vízfelvétele alacsony. Ernyő alakra metszve hasznosítja legjobban a fényt. Az első évben egy főhajtást hagyjunk meg, így eléri a támrendszer tetejét. A második évben koncentráljunk az oldalhajtásokra. Napos, meleg helyre, üde, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, savanyú talajba való. Meghálálja, ha talajába marhatrágyát, komposztot keverünk. Április, május, júniusban műtrágyázhatjuk (N-P-K 15-15-15). Öntözést kíván. Miután mészkerülő, legjobb, ha lágy vízzel, esővízzel öntözzük. Fás vagy félfás dugvánnyal szaporítható. Virágzáskor monília ellen permetezhetjük a jobb terméskötődés érdekében. Forró, száraz nyarakon megtámadhatják a takácsatkák.

Gyümölcsét akkor szedjük, amikor már kicsit puha, ha megnyomkodjuk. Ha mégis keményen szedjük le, tartsuk együtt őket nejlon zsákban, ahol a fejlődő etilén segíti a gyümölcsök gyors beérését. Ha a gyümölcs tapintása az érett őszibarackra emlékeztet, akkor a megérett a fogyasztásra. Pár napig tárolhatjuk kilyuggatott nejlonzacskóban a hűtőszekrényben, vagy mélyhűthetjük 10-12 hónapra.

Kínában már négyezer évvel ezelőtt a kivi kipréselt levét használták a csecsemők bőrének tonizálására. Ha bőrtáplálónak összetörünk egy fél banánt, egy kivi gyümölcshúst, máris kész a bőrtápláló pakolás. Nem kell mást tenni, mint a megtisztított arcra 15-20 percre föltenni.

(Forrás: Kertlap – sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …