NÖVÉNYVÉDELEM MÁJUSBAN

Májusban kezdünk harcolni az almamoly és a szőlőmolyok első nemzedéke ellen és az időjárás alakulása szerint folytatjuk az almatermésűek gombabetegségek elleni permetezését. Virágzás után időszerű a körtefák kezelése a körte-levélbolha ellen is.

Alma, körte

Ha az almamoly (obaľovač jablčný – 1. kép) első nemzedéke ellen kitinképződést gátló szerekkel szeretnénk harcolni, akkor már tojásrakáskor (általában május második harmadában) permetezünk. A többi készítményt a hernyókelés csúcspontján (május végén vagy június elején) használjuk a szignalizáció szerint.

Készítmények: Kitinképződést gátló szerek: Dimilin 48 SC, Integro. Biokészítmények: Biobit XL, Carpovirusine, Madex. Piretroidok: Bulldock 25 EC, Cyprin 10 EC, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, Karate Zeon 5 CS, Mavrik 2 F. Szerves foszforsavészter: Reldan 22. Neonikotinoidok: Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP. Más hatóanyagú készítmények: Coragen 20 SC, Nurelle D, Spintor, Steward.

01
Almamoly

Körte

A körte-levélbolha (méra hrušková) kifejlett alakjai (2. kép) a fák kéregrepedéseiben vagy a lehullott levelek között telelnek. A körtefák koronáiban általában rügyfakadáskor jelennek meg és rövidesen megkezdik a tojásrakást. Először a vesszőkre, később a fiatal levelekre helyezik őket kissebb csoportokban. Hobbi csomagolásban a kártevő ellen jelenleg nincs engedélyezve egyetlen készítmény sem. Külföldön a Sanmite 20 WP és a Vertimec 018 EC használható. Alkalmazásuk 2-3 héttel a körte virágzása után időszerű egy vagy két ismétléssel.

 

02
Körte-levélbolha

 

Ahol a körterozsda (hrdza hrušková – 3. kép) rendszeresen előfordul és erős fertőzést okoz, ott közvetlenül virágzás után és két héttel később a körtevarasodás ellen permetezzük a fákat. Ezzel a kezeléssel a körterozsda ellen is harcolunk (a varasodás ellen engedélyezett készítményeket az áprilisi számban közöltük).

03
Körterozsda

 

Őszibarack

Csapadékos időben az őszibarackfák lombját és termését a sztigminás levéllyukacsosodás, ill. termésfoltosság (dierkovitosť listov a škvrnitosť plodov broskýň – 4. kép) veszélyeztetheti. Aki tavaly e betegség erősebb fertőzését észlelte, egy vagy két megelőző kezelést végezhet május folyamán. Az első kezelést a levéltünetek megjelenése után végezzük el és két hét múlva megismételjük. A levélfodrosodás ellen engedélyezett készítmények közül a Delan, Dithane, Efuzin, Novozir és a Syllit használható ellene. Hobbi csomagolásban jelenleg már nem kaphatók.

04
Sztigminás levéllyukacsosodás, ill. termésfoltosság

Május második felében a keleti gyümölcsmoly (obaľovač broskyňový – 5. kép) első nemzedének rajzása várható, ezért érdemes figyelni az előrejelzést. E nemzedék hernyói a gyümölcsférgesedés mellett hajtáscsúcs száradást is okoznak.

Keleti gyümölcsmoly elleni készítmények: Decis EW 50, Decis Protech, Decis EW 50, Karate Zeon 5 CS.

05
Keleti gyümölcsmoly

 

Cseresznye, meggy

A cseresznyelégy (vrtivka čerešňová) a középkorai és későn érő cseresznye- és meggyfajták termését károsítja (6. kép). Báb alakban a talajban telel. A legyek rajzása általában egybeesik a bodza virágzásával. Először ebben az időben permetezünk és a kezelést 10-14 nap múlva megismételjük. Minden kezelésre más készítményt használjunk, figyelembe véve a várakozási idejük hosszát.

A kártevő népességét lassan száradó ragasztóval bekent sárga színcsapdákkal is gyéríthetjük. A bodza virágzása kezdetén akasztjuk őket a veszélyeztetett fák koronáiba.

Készítmények: Calypso 480 SC (várakozási idő 14 nap), Decis EW 50 (7 nap), Decis Protech (28 nap), Delta EW 50 (7 nap), Mospilan 20 SP (14 nap).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Cseresznyelégy

 

Szőlő

A szőlőlisztharmat (múčnatka viniča – 7. kép) előfordulásának a tavaszi száraz és meleg időjárás kedvez. Ilyen esetben az első kezelést már május közepén végezzük el. A kéntartalmú készítményeket (Kumulus WG, Thiovit Jet) részesítjük előnyben, mert a szőlő erinózisát és akarinózisát okozó atkákat is irtják.

Csapadékos időben a permetlébe réztartalmú készítményt (hobbi csomagolásban pl. Cuproxat SC, Champion 50 WG, Kocide 2000, Kuprikol 50) is keverhetünk a szőlőperonoszpóra ellen. Az ún. kötelező megelőző permetezés közvetlenül a szőlő virágzása előtt (május utolsó, ill. június első napjaiban) lesz esedékes mindkét kórokozó ellen.

07
Szőlőlisztharmat

Vöröshagyma

Csapadékos időben a hagymaperonoszpóra (pleseň cibuľová – 8. kép) ellen először május utolsó harmadában kezdjük permetezni a vöröshagymát és a kezelést tíznaponként többször megismételjük. A permetlébe tapadást fokozó szert (Agrovital, Silwet) is keverünk.

Készítmények: Acrobat MZ WG, Bravo 500, Dithane M 45, Infinito SC, Kuprikol 50, Novozir MN 80, Penncozeb 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Signum.

SONY DSC
A hagymaperonoszpóra

 

Káposztafélék

A káposztalégy (kvetárka kapustová) lárvái a káposztafélék gyökereit károsítják. A károsodott növények fejlődése lelassul, a leveleik sárgulnak és gyakran az egész növény elpusztul. A kártevő tavaszi nemzedéke ellen a káposztaféléket 14 nappal a palánták kiültetése után öntözzük be. Egy növényhez általában 1 deciliter oldatot juttatunk. A kártevő ellen jelenleg nincsenek engedélyezve rovarölő szerek. A káposztafélék más kártevői ellen regisztrált késztmények közül a Pyrinex 25 CS lehetne hatásos.

 

Rózsa

Májusban a levélsodró rózsadarázs és a levéltetvek mellet a rózsát több gombabetegség is veszélyezteti. A száraz és meleg időjárás a lisztharmatnak (múčnatka ružová – 9. kép), a csapadékos pedig a levelek feketefoltosságának (čierna škvrnitosť listov) és a rózsarozsdának (hrdza ružová) kedvez. A hajlamos fajtákat május elejétől kezdjük permetezni és a kezelést kéthetes időközökben többször megismételjük.

Készítmények: Feketefoltosság elleni készítmények: Discus, Dithane M 45, Folicur AL, Novozir MN 80, Syllit 65. Lisztharmat elleni készítmények: Discus, Folicur AL. Rózsarozsda elleni készítmény: Folicur AL.

A lisztharmat
Lisztharmat

 

Kardvirág

A kardvirág legfontosabb kártevője a gladiólusztripsz (strapka mečíková). Szívásával a fejlődő virágbimbókat olyan erősen károsítja, hogy gyakran ki sem nyílnak (10. kép). A 10-napos időközökben végzett kezeléseket a növények 20 cm-es magasságánál kezdjük, és egészen a virágzás kezdetéig folytatjuk. A permetlébe tapadást fokozó szert (Agrovital, Silwet) is kell keverni.

Készítmények: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS, Vertimec 018 EC.

10
Gladiólusztripsz

Ne feledjük!

Ÿ tovább folytatni az alma- és körtefák kezelését a varasodás és a lisztharmat ellen (a készítményeket az áprilisi számban közöltük)

Ÿ tovább folytatni az érzékeny köszmétefajták kezelését a lisztharmat ellen (lásd az áprilisi számot)

Ÿ szükség szerint kezelni a káposztaféléket a levélbolhák (skočky – Bulldock, Decis, Karate, Nurele D) és liszteskék (molica lastovičníková – Neemazal) ellen

Ÿ megismételni a vöröshagymát károsító póréhagymafej-aknázólégy (mínerka pórová) elleni kezelést két héttel az első permetezés után (lásd az áprilisi számot); a fehér fátyolfóliával betakart ültetvényeket legalább május közepéig takarva hagyjuk

Ÿ másodszor kezelni a rózsát a levélsodró rózsadarázs ellen (lásd az áprilisi számot)

 

Szöveg és kép: Matlák György

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …