Növényvédelem júliusban 2015

Júliusban a gyümölcsmolyok második nemzedéke rajzik. E nemzedék kártétele sokkal súlyosabb lehet, mert egyedszámuk nagyobb, viszont a gyümölcs mennyisége a júniusi természetes gyümölcshullás után sokkal kisebb. A permetezés kihagyása a gyümölcsmolyok második nemzedéke ellen ezért akár száz százalékos termésveszteséget is okozhat. A hónap második felében előforduló erős reggeli harmatképződés a lisztharmat terjedésének kedvez.

Alma, körte

matlak_07_01Az almamoly (obaľovač jablčný) második nemzedéke ellen az őszi és téli alma- és körtefajtákat kezeljük. A permetezés időpontját a szignalizáció szerint végezzük, de figyelembe vesszük a készítmények hatásmechanizmusát is. A kitinképződést gátló szereket tojásrakáskor, a többi készítménnyt pedig a lárvakelés csúcspontján alkalmazzuk. Ha ezt a kezelést kihagyjuk, a férges gyümölcs (1. kép) gyakran már a fákon rothadásnak indul.

Készítmények: Kitinképződést gátló szerek: Dimilin 48 SC, Integro. Biokészítmények: Biobit XL, Carpovirusine, Madex. Piretroidok: Bulldock 25 EC, Cyprin 10 EC, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, Karate Zeon 5 CS, Mavrik 2 F. Szerves foszforsavészter: Reldan 22. Neonikotinoidok: Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP. Más hatóanyagú készítmények: Coragen 20 SC, Nurelle D, Spintor, Steward.

 

Szilva

Nagy károkat okozhat a szilvamoly (obaľovač slivkový – második nemzedéke is, mert az almamolyhoz hasonlóan a férges gyümölcs itt is gyakran rothadással végződik. E nemzedék rajzása az időjárás alakulása szerint már július első hetében bekövetkezhet. A kártevő ellen engedélyezett készítményeket a lárvakelés csúcspontján alkalmazzuk a szignalizáció szerint (2. kép).

Készítmények: Calypso 480 SC (14 nap), Decis EW 50 (28 nap), Decis Protech (28 nap), Delta EW 50 (28 nap), Mospilan 20 SP (14 nap).

 

Őszibarack

A későn érő őszibarackfajtákat a keleti gyümölcsmoly (obaľovač broskyňový – 3. kép) második nemzedéke ellen permetezzük a szignalizáció szerint, vigyázva a készítmények előírt várakozási idejének betartására.

Tovább folytatjuk az augusztusban és szeptemberben érő fajták kezelését a levéllyukacsosodás és gyümölcsvarasodás (klasterosporióza broskýň – 4. kép) ellen is. Az őszibarack levélfodrosodása ellen engedélyezett készítmények közül a Delan, Dithane, Efuzin, Novozir és a Syllit használható ellene.

Keleti gyümölcsmoly elleni készítmények: Decis EW 50 (várakozási idő 28 nap), Decis Protech (28 nap), Decis EW 50 (28 nap), Karate Zeon 5 CS (28 nap).

 

Szőlő

Az időjárás alakulása szerint tovább folytatjuk a szőlő kezelését a gombabetegségek ellen. A száraz és meleg időjárás a lisztharmatnak, a csapadékos viszont a peronoszpórának és a szürkepenésznek kedvez. A szőlő szürkepenészes rothadása (botrytída viniča – 5. kép) ellen először fürtzáródáskor, másodszor pedig a bogyópuhulás kezdetén permetezünk.

Szürkepenész elleni készítmények: Botector, Cantus (várakozási idő 35 nap), Cassiopee 79 WG (28 nap), Granuflo 80 WG (35 nap), Melody combi WG (28 nap), Mythos 30 SC (21 nap), Prolectus (21 nap) Quadris Max (21 nap – csak borszőlő kezelésére használható), Switch 62,5 WG (35 nap), Teldor 500 SC (14 nap), Topsin 500 SC (35 nap), Trichomil (35 nap), Zato 50 WG (35 nap). A peronoszpóra és a lisztharmat ellen engedélyezett készítményeket júniusban közöltük.

 

Szamóca

Általában csak a gyümölcsszedés után jelentkezik a szamóca levelein a mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság. Ezért a permetezéseket is ebben az időszakban végezzük. A tíznapos időközökben végezhető permetezésekre jelenleg csak a réztartalmú Kuprikol használható. A 6. képen a diplokarponos levélfoltosság (fialová škvrnitosť listov jahôd) tünetei láthatók.

 

Uborka

Csapadékos időben tovább folytatjuk a szabadföldi uborka kezelését az uborkaperonoszpóra ellen. Az üvegházi uborkát viszont a lisztharmat és a kártevők (takácsatkák, liszteskék) veszélyeztetik. Ellenük csak az első tünetek észlelése után kezdünk harcolni. Az uborka károsítói ellen engedélyezett készítményeket júniusban közöltük.

 

Zeller

A zellert a szeptóriás levélfoltosság (septóriová škvrnitosť zeleru – 7. kép) veszélyezteti különösen csapadékos időben. A fertőzési veszélyt fokozza az árnyékolt és gyakran öntözött sűrű növényállomány is. A permetezéseket tíznapos időközökben végezzük.

Készítmény: Kuprikol 50 (várakozási idő 7 nap).

 

matlak_07_08Sárgarépa, petrezselyem, dísznövények

A sárgarépán, petrezselymen és számos dísznövényen a hónap végén az erős harmatképződés hatására a lisztharmat (8. kép) megjelenésével számolhatunk. Az első kezelést rögtön a tünetek észlelése után végezzük és tíznaponként többször megismételjük.

Készítmények: Kumulus WG (várakozási idő 3 nap), Thiovit Jet (3 nap), Folicur AL (csak dísznövények kezelésére).

 

Rózsa

Júliusban tovább folytatjuk a rózsa kezelését a gombabetegségek ellen. Esős időben a rózsarozsda (hrdza ružová) és a diplokarponos feketefoltosság (čierna škvrnitosť listov ruží), száraz és meleg időjárás esetében viszont a lisztharmat (múčnatka – 9. kép) ellen szükséges a betegségekre hajlamos rózsafajtákat kezelni. A készítményeket a májusi számban közöltük.

 

Krizantém

A csapadékos időjárás a krizantém szeptóriás levélfoltosság (septóriová škvrnitosť listov chryzantém – 10 kép) terjedésének kedvez. Ilyenkor több megelőző kezelést végezhetünk 10-14-napos időközökben.

Készítmények: Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80, Polyram WG, Folicur AL.

 

Szöveg és kép: Matlák György

About Matlák György

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …