NovaFerm – Természetes mikrobiális trágyák

A biotechnológia a modern gazdaság egyik vezető iparága, az ipar egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Az emberiség gondjaira keres és ad hatékony megoldásokat: gyógyítás (red biotechnology), életminőség-javítás, egészséges élelmiszerek és állati takarmányok előállítása (white biotechnology), a környezetszennyezések, a megújuló energiaforrások és a mezőgazdaság problémáinak megoldása (green biotechnology) terén. Az imént felsorolt területek mind a biotechnológia aktuális és leendő feladatköréhez tartoznak.

A zöld biotechnológia területén folyó kutatások eredményeként született meg a NovaFerm® termékcsalád. A NovaFerm® termékek olyan természetes biológiai hozamfokozók és kondicionálók, melyek alapját mindennapi környezetünkben is megtalálható mikrobák, enzimeik és az általuk termelt vitaminok, aminosav, és növekedési faktorok képezik. Használatukkal kiemelkedő eredmények érhetők el a növénytermesztésben. A természetes eredetű fungisztatikumok, szárbontó, tápelem-mobilizáló és nitrogénkötő kultúrák használatával a műtrágyák és a növényvédő szerek felhasználása optimalizálható. Így a biotechnológia ezen eredményei hozzá járulnak a környezet terhelésének csökkentéséhez és hosszú távon a talajélet és talajminőség javításához, a termésminőség és mennyiség növeléséhez, és egyúttal a biztonságosabb mezőgazdasági termények előállításához.

Új generációs anyagaink olyan starter kultúrákat és biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek segítik a hatékony agrárgazdálkodásban nem csak a hozamok és az agrotechnikai színvonal növekedését, hanem a jobb minőségű és egészséges élelmiszerek előállítását is, mindemellett a környezeti terhelést is csökkentik.

Természetesen a mikrobiológiai szerek és baktériumtrágyák alkalmazásával nem iktathatóak ki a műtrágyák a tápanyag-gazdálkodási rendszerből. A biológiai preparátumok nem rekordterméseket teremtő csodaszerek, használatukkal mindenekelőtt a termőtalaj egészséges egyensúlyállapotát állítjuk vissza, a növény számára felvehetővé teszik a mikroelemeket. A nitrogénkötő baktériumok a levegőből vonják ki a nitrogént, gazdagítva azokkal a termő földet (1. táblázat). A szármaradványok temérdek foszfort tartalmaznak. A szárbontó baktérium által termelt enzimek feloldják és mobilizálják a kötött állapotban lévő tápanyagot, illetve a talajban immobilis állapotban lévő foszfort fel tudják szabadítani, ezzel a növényzet javát szolgálják. A műtrágyák és a mikrobiológiai szerek jól kiegészítik egymást a talaj tápanyag-fenntartásában, egyfajta talajfertőtlenítést végeznek, semlegesítve a mikotoxinokat, ami pedig azt jelenti, hogy termőföldünkről egészséges terményt takaríthatunk be.

Dr. Kiss Gábor

Táblázat: Talajállapot-felmérés NovaFerm® készítménnyel, 2012. Gödöllő ÁTI

novafer

Bővebb információ a termékekről: www.novascienta.com, www.facebook.com/NovaFerm

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …