Neveljen magról növényeket!

Ha van víz, fény és meleg, a mag csírázni fog, a csíranövényke pedig hamarosan szép növénnyé serken. A saját nevelésű virág pedig örömtelibbé varázsolja a napokat. Hamarosan itt van az egynyáriak vetésének ideje. A legegyszerűbben nevelhetőket gyűjtöttük csokorba.

Napos, szélvédett helyet válasszon!

Az egynyári növények hosszú nappalos növények, azaz a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelők. Árnyékos helyen legtöbbjük keveset virágzik, és megnyúlik. Kevés köztük az árnyéktűrő. Helyválasztáskor ügyeljen arra is, hogy a magas növényeket szélvédett helyre ültesse, mert erős szél hatására a növények megdőlnek, száruk, viráguk letörhet.

Érdemes szobában csíráztatni?

Ha szobában, cserépben csíráztatja a magokat, és csak a palántákat ülteti ki a kertbe vagy erkélyre, a növény hamarabb hoz virágokat, ám a palánták gyengébbek, betegesebbek lehetnek. Ha szabad földben, végleges helyére veti a magokat, leghamarabb április közepén tegye ezt, és a kései fagyok ellen takarással védje a fiatal növényt. Ezzel a módszerrel egynyári növényei edzettebbek lesznek.

Talaj-előkészületek

  • Pár héttel a magvetés tervezett időpontja előtt ajánlatos a talajt felásni, így lesz ideje tömörödni.
  • Az ásással egy időben bedolgozhat a földbe szerves trágyát, komposztot is.
  • Vetés előtt 2-3 nappal alaposan öntözze be a talajt, azután már ne locsolja. A túl vizes talajt nem kedvelik a magok.
  • A legtöbb mag csírázásához legalább 7 C°-os talajhőmérséklet szükséges.

Vetés

Az egynyári virágok magvait kézzel szórva vetjük. Előfordulhat, hogy a nagyon apró magokból egyszerre nagy mennyiség kerül egy helyre, így a kikelő növények a későbbiekben elnyomják egymást. (Ilyenkor a növényeket ritkítani kell.) Végül permetezve, az erős vízsugarat kerülve öntözze be a vetést, amit eső híján naponta ismételjen meg.

Tipp: Az apró magvak könnyebben és egyenletesebben vethetők, ha valamilyen szemcsés anyaggal (pl. fűrészporral, homokkal, perlittel) fele-fele arányban összekeveri őket.

A leghálásabbak

Búzavirág – bájos, halványkék vagy halványlila színben pompázó virágait június–júliusban hozza. Forró, napos helyen érzi jól magát, a szárazságot is tűri.
Pillangóvirág
 – bokorszerű növény, virágai fehérek, rózsaszínűek vagy lilák. Ez a növény sem bánja, ha meleg és száraz helyre kerül, ezért ideális választás a kevés gondozást igénylő kertekbe.
Büdöske
 – napfénykedvelő, szárazságtűrő, sőt a kártevőket távol tartó, hasznos virágunk. Nehéz nem szeretni, hiszen sárgás-narancsos virágai beragyogják a kertet, ráadásul az egyik legkönnyebben nevelhető egynyári.
Sarkantyúka
 – e növénynek nemcsak sárgás-narancsos árnyalatú virágai különlegesek, hanem egyedi levélzete is. Támaszték mellé ültetve valamelyest felkapaszkodik rá. Vízigényes. A forróságot kevésbé szereti.

Rézvirág vagy legényrózsa: – kiváló virágágyi dísznövény, nagyobb színfoltok kialakítására is alkalmas. Napos helyre, 20-25 cm sor- és tőtávolságra ültesse. (ki-f)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …