Most ültesse el a tavasszal virágzó hagymásokat

Októberben alig akad valami, ami miatt tenni-venni lehet a kertben. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a lelkes hobbikertész ne találna dolgot a birtokon. Aki kicsit előrelátó, most alapozhatja meg a tavaszi virágtengert, ugyanis a tavasszal virágzó hagymásokat a hetekben lehet elültetni.

A hagymásoknak a hideghatás elengedhetetlen a fejlődéshez, és mivel többségük Ázsiából származik, nincsenek is haragban a hideg idővel, még az erősebb fagyokkal sem.

Elmondható el, hogy az ültetés egészen november elejéig aktuális lehet, ha a hajnali fagyok még nem válnak keménnyé és rendszeressé. A profi kertészek a rendszeresen vezetett hőmérsékleti adatok alapján szokták meghatározni a kiültetés ideális idejét. Ennek a módszernek a lényege, hogy éveken keresztül naplózni kell a leghidegebb téli napok hőmérsékleti adatait, a csúcsértékekből egy átlagot kell vonni, és ehhez az adathoz igazítani a kiültetés idejét.

Mint minden ültetés, ez is igényel némi előkészületet. Az első teendő az ágyás helyének kijelölése legyen, ez fontos, mert tavasszal virágaink a napos, meleg körülményeket kedvelik, így ilyen területet válaszszunk. Ha ez megvan, jöhet egy alapos gyommentesítés, és egy mély, átforgató, talajlazító ásás. Érdemes megvizsgálni a földet, amennyiben túl agyagos, nyirkos, egy kis homok hozzákeverésével tegyük ideálisabbá, a túl nedves közeg ugyanis a hagymák rothadásához vezethet. Van aki arra esküszik, hogy kevés komposzt földbe keverése felbecsülhetetlen segítség a lélegzetelállító végeredményhez.

Hagymákat ilyenkor szinte mindenhol kaphatunk a piacon, kertészetekben, hipermarketekben, de akár a sarki élelmiszerboltban is. A tapasztalat azt mutatja, hogy megéri a legakciósabb ajánlatok helyett a kicsit drágább, de sokszor jobb minőségű vetőanyagot megvásárolni, ezekből szebb virágok lehetnek. Jó ötlet még a boltban, a csomagoláson keresztül óvatosan megtapogatni a hagymákat, a puha darabok nem lesznek jók. Ha beszereztük a megfelelő hagymákat, otthon szedjük ki őket a csomagolásból, és a sérült, hibás, megpuhult darabokat ne használjuk fel. Szerzeményeinket az ültetésig száraz helyen tartsuk.

A kiültetés ideje mellett az ültetés mélysége is döntő tényező, így ezzel kapcsolatban szakszerűen járjunk el. A nagykönyv szerint a megfelelő mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa (vagy a hagyma körmérete). Legmélyebbre, bő arasznyira (ez 20–25 centimétert jelent általában) a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10–15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, és a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi, vagyis nagyjából tíz centi mélység a megfelelő. Fejjel (csúccsal) felfelé helyezzük a hagymákat a földbe, ha nem így cselekszünk, nem történik tragédia, a hagyma ki fog hajtanai, de a felesleges kanyar megtétele sok erőt kivesz a növényből, így biztos nem lesz olyan szép, mint szabályosan lehelyezett társai. Még egy dolog, érdemes a hagymákat megtervezett formában, és nem csak úgy ad-hoc kihelyezni, ha körbe, félkörbe, ívelt vonalba, vagy geometriai formába rendezzük őket, a tavaszi látvány is ütősebb lesz, és természetesen egy ágyáson belül több fajtát is ültethetünk, szem előtt tartva a leendő magasságot és a várható színeket. Kis kreativitással sokkal többet hozhatunk ki a hagymásokból, mintha csak konzervatív módon rendezzük el őket. Az ültetés végeztével vékony komposztréteget húzhatunk az ágyásra, de ez nem kötelező elem. A hagymák többsége a legkeményebb mínuszokat is kibírja, de az igazán fogcsikorgató téli napokon nem rossz ötlet betakarni a hagymák földjét, például lehullott levelekkel, vagy egy vékony plusz földréteggel. Az ültetést követően beöntözésre nincs szükség, sőt, egészen tavaszig nem kell ilyesmivel törődnünk. Praktikus azonban megjelölni az ültetvényt valamivel, nehogy a nagy tavaszi buzgalomban az őszi ültetésről megfeledkezve kiássuk az egészet.

Természetesen balkonkertészek is nekivághatnak a hagymások ültetésének, nekik egy megfelelő méretű ültetőládára lesz szükségük, olyan nagyra, hogy a szükséges ültetési mélység bőven megvalósítható legyen, és a hagyma ne a láda legaljára kerüljön. A lehetőleg kifolyóval rendelkező cserepeket alulról kavics és homokréteggel kell bélelni, hogy a felesleges nedvesség távozhasson, így elejét vehetjük a rothadásnak. Ültetőközegként a közönséges virágföld megfelelő lesz, inkább vásároljunk erre a célra külön pár zacskóval, és ne a kertből szerezzük be a földet. A cserepek kisebb térfogatú földje hamarabb áthűlhet, ezért a téli fagyok idején érdemes azokat lefedni.

About Kovács Ilona

Cikkajánló

Technológiákat és fajtakínálatot bemutató sikeres kukoricatermesztési szaknap

Csaknem harminc mezőgépeket és berendezéseket forgalmazó cég több mint negyven gépkapcsolást mutatott be működés közben …