Mikroelemek

[dropcaps]A növényi sejtekben elsősorban három elem, a nitrogén (N), a kálium (K) és a foszfor (P) található. Kisebb mennyiségben – ezeken kívül – a kalcium, magnézium, mangán, vas, kén, nátrium, klór, szilícium, alumínium, cink, réz, bór és igen kis mennyiségben csaknem valamennyi létező elem jelen van. A talajból felvett elemek közül három (N, P és K) nagyobb mennyiségben van jelen a növények testében, ezeket „makroelemeknek” nevezik, míg a többi viszonylag kisebb mennyiségben, ezért ezeket „mikroelemeknek” hívják.[/dropcaps]

A növény anyagcseréjében nagyon fontos szerepük van az „enzimeknek”. Ezek bonyolult fehérjetermészetű anyagok, melyek kis mennyiségben vannak jelen, de szabályzóként működnek az egyes biokémiai átalakulások során, és így a szerepük óriási. Az enzimek munkája rendkívül bonyolult. Számos gátló és serkentő anyag is közreműködik, és külső, valamint belső – sejten belüli – körülmények is szabályozzák működésüket.

A növényekben kis mennyiségben jelenlévő elemekről nem tudjuk pontosan, hogy milyen élettani szerepük van. De a vízkultúrás vizsgálatok kiderítették, hogy teljes hiányuk élettani zavarkora vezet. A gyökér által felvett ásványi anyagok a vízárammal feljutnak a levelekbe és ott építődnek be a növény szerves anyagaiba, vagyis asszimilálódnak.

A kalcium (Ca) még szintén viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a növényekben. Fontos szerepe van a sejtosztódás és a párologtatás szabályozásában. Az sem jó, ha túl sok van a növényben, mert lúgos kémhatást idéz elő, és ezzel fiziológiai vashiány okozója lehet, ezért a növények a felesleges kalciumot karbonát vagy oxalát formájában kiválasztják. Az ún. mésztűrő vagy mészkedvelő növények viszonylag nagy kalciummennyiséget képesek elviselni. A kén (S) a növényekbe szulfátok formájában kerül be, szerepe van a fehérjék képzésében és a légzés mechanizmusában. A magnézium (Mg) a zöld szintesteknek és egyes enzimeknek nélkülözhetetlen alkatrésze. Fontos a Ca/Mg arány, mely a növényfajra jellemző érték. A vas (Fe) kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen. Vashiány esetén a növények elsárgulnak, klorózisban szenvednek. A cink (Zn) szintén csak kis mennyiségben szükséges, de hiányában csökken a növekedési hormon, az auxin képződése és ez különböző élettani zavarokat okoz: törpe növekedés, terméselhullás, stb. A mangán (Mn) egyes növények számára nélkülözhetetlen. Szabályozza az enzimaktivitást és egyes más elemek felvételét.

A bór (B) ugyancsak szabályozza más elemek felvételét. Hiányában az osztódó szövetek tönkremennek. A molibdén (Mo) elősegíti a nitrogén – anyagcserét, és számos fontos enzim alkatrésze.

(JóGazdaArch)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …