Mi legyen a lehullott levéllel?

A háztáji kertekben ősszel sok gondot okoznak a lehullott falevelek, amelyeknek az összegyűjtése és „megsemmisítése vagy eltüntetése” számtalan kertészkedőnek okoz megoldhatatlannak tűnő problémát.

Vannak, akik a lehető legkönnyebb és leggyorsabb módszert választják, ha van rá lehetőségük, egyszerűen csak kidobják őket. A korábban ilyenkor ősszel „füstölgő kertek” elriasztó és immár betiltott módja vagyis a levelek tüzelése több szempontból is kockázatos megoldás, ezek helyett még számos módja van annak, hogy hogyan használhatjuk fel a lehullott leveleket.

Az összegyűjtött leveleket halomba rakhatjuk, esetenként valamivel letakarjuk, és egy évig pihenni, érni hagyjuk. Ha komposztot vagy jó minőségű kerti földet is adunk hozzá, kiváló talajjavító anyagot kapunk, amellyel nemcsak a zöldségfélék, hanem a virágágyások talaja és a virágcserepek földje is javítható.

Hasonló, bár munkaigényesebb módszer a komposztálás. Ilyenkor nem egységes halomba rakjuk a leveleket, hanem rétegezve, zöld és fás anyagokkal keverve, a rétegeket mindig földdel takarjuk. Arra ügyelni kell, hogy a komposzthalmot tartsuk nedvesen, és rendszeresen forgassuk át annak érdekében, hogy ne induljanak meg benne rothadási folyamatok.

Bár nem túlságosan elterjedt a módszer, de a lehullott leveleket összegyűjtve és pl. zsákokban tárolva raktározhatjuk is, és tavasszal vagy egy későbbi időpontban szükség esetén talajtakarásra, mulcsozásra is kihasználhatjuk. Talajtakarónként nagyobb mennyiségre lesz szükségünk, mivel erre a célra legalább 5-7 cm vastagságban kell elteríteni őket az adott területen. Ügyeljünk azonban arra, hogy lehetőleg egészséges leveleket használjunk fel erre a célra.

Azokban a háztáji gazdaságokban, ahol állatokat is tartanak, az összegyűjtött falevelek a szalma mellett alomként is felhasználhatók. Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy a levelek nem szívják magukba a nedvességet olyan mértékben, mint pl. a szalma.

A levelek „eltüntetésére” jó módszer lehet a fűnyíró használata is, a lehullott leveleket a fűnyíróval egyszerűen felaprítjuk, és közvetlenül a talajon mulcsként otthagyjuk, vagy a fűvel együtt komposztáljuk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …