Metélőhagyma télre

A saláták, kenőkrémek és egyéb ételek kedvelt alapanyaga, a metélőhagyma, más néven snidling, jellegzetesen hagymaszagú, lágy szárú növény, hengeres cső alakú, zöld levelekkel. Gyökérzete majdnem kizárólag szívógyökerekből áll, melyek a talaj mélyebb rétegeibe nem hatolnak be.

Hidegtűrő növény. Magjai 3-4 °C-on csírázásnak indulnak, később 15-20 °C-on is gyorsan fejlődik. Levélzete kemény, száraz teleken károsodhat, de a növény ekkor sem pusztul ki. A hagymafélék közül a metélőhagyma tűri legjobban a hideget. Kisebb árnyékban és gyenge fényben is termeszthető, tehát alacsony fényigényű. A szélsőséges viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodik: tűző napon is jól termeszthető.

Erősen száraz, csapadékhiányos éghajlaton is megmarad. A szárazságot jól tűrő növény. Gyakori szedésekor öntözéssel lehet gyorsítani a fejlődését. Az egészen szélsőséges talajtípusok kivételével minden talajon termeszthető. Közömbös vagy gyengén lúgos talajokon érzi jól magát, a túlságosan savanyú kémhatásúakat nem kedveli. Jó hozamot termékeny, megfelelő táperőben levő, jó szerkezetű és vízgazdálkodású területeken ad. Viszonylag alacsony a foszfor- és a káliumigénye, kevéssel több nitrogénnel dúsabb levélzet fejlődik.

Magról vagy tőosztással, az év bármelyik szakaszában szaporítható. Ősszel vagy tavasszal telepítik általában. A talaj-előkészítésnél vegyük figyelembe, hogy több évig egy helyben marad. Aprómorzsás talajszerkezetet kíván. Tőosztására az ősz a kedvezőbb. Szeptember végére, októberre készítsük elő számára a talajt. Tavaszi telepítése márciusban esedékes. A töveket ásóval emeljük ki, majd a sarjak számának megfelelően szétszedjük és elültetjük.

Magról márciusban vetve szaporítható. Nyári vetésekor a kelésig öntözéssel tartsuk nedvesen a talajt, és ne hagyjuk cserepesedni. A legtöbb talajtípus megfelelő számára. Elhelyezhetjük sorban vagy csomókban. A sortávolság 15-20 cm.

Hajtatásra a töveket ősszel, a fagyok előtt földlabdával együtt szedjük fel, és pincében, hűvös helyen tároljuk. Cserépbe vagy más edénybe ültessük el a töveket, majd öntözzük meg és vigyük meleg, világos helyre, pl. ablakba, fűtött fólia alá. 20 °C körüli hőmérsékleten néhány hét múlva szedésre alkalmas lombot fejleszt. Túlöntözésétől óvakodjunk, különben a hagymák elrothadnak. A 10 cm-nél hosszabb leveleket tőből vágjuk le és használjuk fel. Egy évadban kétszer, legföljebb háromszor szedhető. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …