Megnyugtatja a szívet, tisztítja az ereket a fagyöngy

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert gyógynövény, a karácsony egyik jelképe. A kelták arany sarlóval vágták, hogy hatóanyagai ne sérüljenek. Az erek, a szív, az ingadozó vérnyomás gyógyítója, de a gazdanövénytől is függ, milyen hatóanyagot szív magába.

Örökzöld, élősködő növény, amely főként lombos fákon (nyár, hárs, akác) fordul elő, kisebb-nagyobb bokrait pedig leginkább télen könnyű felismerni: gazdanövényen gömb alakban függ, melynek átmérője akár 3 méteres is lehet. Bogyótermése fehéres színű, ragadós nedvű, emberre mérgező, levelei bőrszerűek! A növény többnyire csak karácsony táján kerül a figyelem középpontjába, holott a magas vérnyomással, visszerekkel küzdőknek sem árt közelebbről megismerkedniük vele.

Gyógyászati célokra a növény leveleit és ágvégeit hasznosítják, hatóanyagai között érdemes megemlíteni a glikoproteineket, a viscotoxint, a flavonoidokat és a lektint. Kiváló gyógyír belső vérzések ellen és görcsoldóként is beválik. Erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot, és az ingadozó vérnyomásra is jó hatással van. Érelmeszesedés, illetve hormonproblémák esetén is hatékony, újabban pedig a rákgyógyításban figyeltek fel rá.

Hatóanyaga

A fehér fagyöngyöt könnyű összetéveszteni a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel, így a legbiztosabb, ha drogériában vásároljuk a növényből készített gyógyteát! Leveleit és 5 mm-nél nem vastagabb fiatal ágait gyűjtik novembertől februárig. Hatóanyag-tartalma nagymértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától. Például a galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő és húgysavhajtó. A bogyóktól megtisztítva vágjuk, vágás után szárítjuk. Fás részek is találhatók benne, tehát igen lassan szárad. Ha nem tároljuk szellős, száraz helyen, könnyen be is penészedhet.

Gyógyhatása

Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használható. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülés, fülzúgás, visszér ellen, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Csillapítja a méh-, tüdő- és orrvérzést. Köhögés, szamárköhögés, asztmatikus görcs ellen is fogyasztható.
Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használják. Javítja az immunrendszer működését.
A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kismértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

Felhasználása

Teát mindig hideg vizes áztatással készítünk belőle: egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra, szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt, megelőzésként ajánlott, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő!
A teán kívül már elérhető a belőle készült kapszula és tinktúra is, mielőtt azonban bármilyen formában alkalmaznánk, kérjük ki háziorvosunk véleményét a kezelés időtartamáról! Külsőleg érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából.

Története

Régóta tisztelt növény. A görög mitológiában az áll, hogy Hermész az alvilág bezárt kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta meg. A druidák (a kelták papjai) rituális alkalmakkor aranysarlóval vágták le és varázslatokra használták a növényt. Plinius azt tanította, hogy a fagyöngy védelmet nyújt a gonosz szellemek és a villámcsapás ellen. A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, és elűzte a gonosz démonokat. Sebastian Kneipp, a világhírű bajor természetgyógyász vérzéscsillapítóként, görcsoldóként, magasa vérnyomás ellen tartotta hatásosnak.

A fagyöngy az elkövetkező évek során valószínűleg a rákkutatás során kerül még inkább a figyelem középpontjába. Számos kutatás zajlik napjainkban is, melyek során a növény hatóanyagait a kemo- és a sugárterápia mellékhatásainak enyhítésére használják. Remélhetőleg azt is sikerül majd rövid időn belül alátámasztani, hogy a növény a daganatellenes kezelések alatt valóban hatékonyan csökkenti a fájdalomérzetet, segít a betegség során visszaszerezni a megfelelő fizikai erőnlétet, és javít az általános közérzeten is.

Az advent kedvelt növénye

[information]Az angolszász hagyományok szerint azt a lányt, aki a fagyöngy alatt áll, meg szabad csókolni, a breton hagyományok szerint pedig ez a csók ráadásul termékenységet és szerencsét is hoz. Ennek eredete egy skandináv monda, melyben egy istenséget fagyöngyből készült nyíllal öltek meg, édesanyja pedig ezután a szeretet jelképévé tette a növényt. Ennek is köszönhető, hogy a fagyöngy a mai napig is kedvelt dísznövény az adventi, karácsonyi időszakban.[/information] (ki-f)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …