Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

[dropcaps]A Jó Gazda novemberi száma még a tél beállta előtt elvégzendő teendőkre hívja fel a gazdák figyelmét. Az esedékes kerti tennivalók keretében ismerteti a kora tavaszi termesztésre szánt zöldségfajták vetését közvetlenül a fagyok beállta előtt, a legismertebb fagytűrő zöldségfajtákat, az ősszel felszedett zöldségek tárolási módjait, bemutatja a bimbós kel és a csicsóka termesztési feltételeit valamint a sütőtök fajtáit és felhasználásuk módjait. Részletesen bemutatja a fejes káposzta legjellemzőbb tulajdonságait, külön hangsúlyt helyezve azok egészségügyi vonatkozásaira.[/dropcaps]

A gyümölcsösben időszerű tennivalókat taglalva többek között a lombhullás utáni permetezésekre a bokrok ritkítására és a szőlő takarására tesz javaslatokat, egyúttal ismerteti a szőlő és az alma tárolási módjait, a szőlősgazdák számára az újbor kezelésének módszereit.

A környezetkímélő növényvédelmi eljárások hívei az őszibarack levélfodrosodása elleni biológiai védekezés alapelveivel és a kihasználható készítményekkel ismerkedhetnek. A lap növényvédelmi szakírója összefoglalja a zöldségfélék károsítóinak idei előfordulását és az ellenük való védekezés lehetőségeit.

A szántóföldi növénytermesztési, illetve növényvédelmi rovat keretében beszámol a lap egy a maga nemében egyedi kisparcellás szántóföldi kísérleteredményeiről és annak gyakorlati bemutatójáról, amelyen a gabonafélék őszi gyomirtásának hatékonyságát és előnyeit prezentálták. Képes gyomszótár címmel új sorozatot indít a lap, amelyben a térségünkben legelterjedtebb gyomfajokat mutatja be eredeti felvételeken rendszertani osztályokba sorolva a lap szakírója. Az e havi lapszám meghatározó témája a kukorica, a növény szántóföldi kísérleteinek eredményeiről több helyszíni szemléről is riportban számol be a lap. Többek között áttekintést ad a hazai nemesítésű kukoricafajtákról, illetve a magyarországi fajták és hibridek szlovákiai piacra szánt kínálatáról is.

A kertépítők a tujafajtákkal ismerkedhetnek, a kerti virágok hívei a madárbirs termesztési feltételeiről, a gyógynövények iránt érdeklődők pedig az apróbojtorján egészségügyi hatásairól olvashatnak összefoglalót. A kisállatok tenyésztő a komáromi kisállat-bemutatóról készült beszámolóból kapnak áttekintést a rendezvényről.

Információkat a lap előfizetésének lehetőségeiről itt talál.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …