Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

A szeptemberben esedékes időszerű kerti tennivalókról készült összefoglalóval indít a Jó Gazda e havi száma, amely az említettek mellett a háztáji kertészkedők figyelmébe ajánlja többek között a salotta− vagy mogyoróhagyma telepítésének feltételeit, az  áttelelő levélpetrezselyem termesztési igényeit, tanácsokat ad a burgonya betakarításához és biztonságos tárolásához valamint a paradicsom őszi érleléséhez. Ismerteti az őszi és a téli termesztésre ajánlott retekfajták jellemzőit, és összegzi a házi magfogás előnyeit és hátrányait.

A gyümölcstermesztők a gyümölcsfák ültetéséhez és a szőlő tárolásához kapnak gyakorlati tanácsokat, emellett a köszméte szaporításáról és a füge érttségének megállapításáról is olvashatnak érdekes információkat. Részletesen elemzi a szőlő szüretelésének és feldolgozásának lényeges lépéseit, egyúttal a szőlőlugasok ifjításához is összefoglalja a fontos szakmai tanácsokat.

A növényvédelmi rovat keretében a hagyományos havi kerti növényvédelmi tennivalók összefoglalója mellett az olvasók tájékoztatót kapnak a kellemetlen vándorpoloska, az ún. büdösbogár jellemzőiről és az ellene való védekezés lehetőségeiről. Többek között az ellenük bevethető a környezetkímélő biológiai készítményről is.

A szántóföldi rovat a kalászosok őszi vegyszeres gyomirtásának lehetőségeit veszi számba, rámutat a napraforgó állományszárításának fontosságára, ismerteti a repce őszi gyomirtásának lehetséges változatait, összefoglalja a sikeres őszi vetésekhez szükséges megfelelő magágyak kialakításának követelményeit. Felhívja a figyelmet a rozs korai vetési időpontjára.

A dísznövények kedvelői a nyártól őszig virágzó évelőkről kapnak összefoglalót, tanácsokat olvashatnak az árvácska otthoni szaporításához és a hagymás virágok cserépbe való telepítéséhez és a szamóca ültetéséhez. Az állattartók a nyulak etetéséről, a méhészek az idei termelői szezon értékeléséről olvashatnak összefoglalót. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …