Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

Az első őszi hónapban esedékes időszerű kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda szeptemberi száma ismertetőt közöl a kínai metélőhagyma, másnéven kínai snidling termesztési feltételeiről, tanácsot ad az erős növekedési erélyű, fóliában termesztett paprika termésszabályozására és ifjítására  alkalmazott ún. kitörés utáni állománykezeléshez. Összefoglalja a lap, hogy miért érdemes céklát termeszteni a házikertben is, hogyan kell és milyen kerti növényekről érdemes magot fogni házilag. A lap bemutat egy sikeres zöldségtermesztő családi vállalkozást, amely céltudatos és következetes munkával, a saját feltételekhez igazított termesztéstechnológiával már több mint egy évtizede jelen van a hazai zöldségpiacon és állja az áruházláncok által generált minőségi versenyt is.

A gyümölcstermesztők a csonthéjas gyümölcsfák koronájának ritkításához és az őszi faültetés előkészületeihez kapnak tanácsokat, egyúttal összefoglalja a lap a gyümölcsszedés alapelveit és részletesen ismerteti az alma és a körte betakarításának legfontosabb szempontjait. Taglalja a lap a szőlő érésének és szüretelésének időpontjait is.

A biológiai növényvédelem hívei számára az őszi termés-betakarítások előtti madarak okozta károk mérsékléséhez kínál egy környezetkímélő megoldást, a hagyományos kerti növényvédelmi rovat az e hónapban esedékes tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi rovatban a kalászosok őszi vegyszeres gyomirtásának fontosságát taglaló cikkek mellett a napraforgó állományszárítását, a repce őszi kezelését és az őszi búzák vetési idejének és tápanyag-szükségletének meghatározását elemző írások is megtalálhatók. Helyszíni riportban számol be a lap az ökológiai gabonatermesztésbe javasolt kalászos vetőmagok itteni előállításának lehetőségéről is.

A kertépítők és virágkedvelők a tavasszal nyíló hagymás növényekkel, a fukszia virágzási feltételeivel és a citromfű termesztési fortélyaival ismerkedhetnek. A méhészkedők az időszerű havi tennivalók összefoglalója mellett az anyazárkázás előnyeiről is olvashatnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …