Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

Az első őszi hónapban esedékes időszerű kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda szeptemberi száma ismertetőt közöl a kínai metélőhagyma, másnéven kínai snidling termesztési feltételeiről, tanácsot ad az erős növekedési erélyű, fóliában termesztett paprika termésszabályozására és ifjítására  alkalmazott ún. kitörés utáni állománykezeléshez. Összefoglalja a lap, hogy miért érdemes céklát termeszteni a házikertben is, hogyan kell és milyen kerti növényekről érdemes magot fogni házilag. A lap bemutat egy sikeres zöldségtermesztő családi vállalkozást, amely céltudatos és következetes munkával, a saját feltételekhez igazított termesztéstechnológiával már több mint egy évtizede jelen van a hazai zöldségpiacon és állja az áruházláncok által generált minőségi versenyt is.

A gyümölcstermesztők a csonthéjas gyümölcsfák koronájának ritkításához és az őszi faültetés előkészületeihez kapnak tanácsokat, egyúttal összefoglalja a lap a gyümölcsszedés alapelveit és részletesen ismerteti az alma és a körte betakarításának legfontosabb szempontjait. Taglalja a lap a szőlő érésének és szüretelésének időpontjait is.

A biológiai növényvédelem hívei számára az őszi termés-betakarítások előtti madarak okozta károk mérsékléséhez kínál egy környezetkímélő megoldást, a hagyományos kerti növényvédelmi rovat az e hónapban esedékes tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi rovatban a kalászosok őszi vegyszeres gyomirtásának fontosságát taglaló cikkek mellett a napraforgó állományszárítását, a repce őszi kezelését és az őszi búzák vetési idejének és tápanyag-szükségletének meghatározását elemző írások is megtalálhatók. Helyszíni riportban számol be a lap az ökológiai gabonatermesztésbe javasolt kalászos vetőmagok itteni előállításának lehetőségéről is.

A kertépítők és virágkedvelők a tavasszal nyíló hagymás növényekkel, a fukszia virágzási feltételeivel és a citromfű termesztési fortélyaival ismerkedhetnek. A méhészkedők az időszerű havi tennivalók összefoglalója mellett az anyazárkázás előnyeiről is olvashatnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Fohász helyett

Az ötven felettiek korosztálya még bizonyára emlékszik Kovács Kati, Add már, uram az esőtcímű slágerére, …