Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

Az őszi kezelések fontossága

A Jó Gazda szeptemberi számában az olvasók összefoglalót olvashatnak az ebben az időszakban elvégzendő fontosabb kerti teendőkről, többek között az őszi tápanyag- és csapadékpótlás elveiről, a cikóriasaláta termesztéséről, valamint a kerti szervesanyagok talajba való visszaforgatásának fontosságáról.  Megismerkedhetnek a burgonya betakarításának és tárolásának elveivel, a petrezselyem termesztésének és felhasználásának feltételeivel. A külföldi zöldségtermesztők szakmai érdekvédelmi szervezeteikkel való együttműködését bemutató riportsorozat második részében egy hollandiai és egy belgiumi zöldségtermesztő ezzel kapcsolatos tapasztalatait foglaljuk össze.

A gyümölcstermesztők a szőlő érettségének jegyeivel és a csemege és a borszőlő fajták szüretének   időpontjaival ismerkedhetnek. A lap egyúttal felhívja a figyelmet a gyümölcsösökben ajánlott betakarítás utáni lombkezelés elvégzésének fontosságára is, amellyel jelentősen gyéríthető a gyümölcsösben áttelelő károkozók száma. Ebben a témakörben a lap biológiai rovatában környezetkímélő biológiai készítmények alkalmazására is ismertetőt olvashatnak. Emellett nem hiányzik a hagyományos havi kerti növényvédelmi teendők összefoglalója sem.

Az idei aszály okozta károk felméréséről szóló tudósításban néhány fiatal gazda tapasztalatait foglalja össze a lap, egyúttal beszélgetést közöl a szakminisztérium államtitkárával az ágazat javasolt szerkezeti átalakításáról, amely  arányos és kiegyensúlyozott modell kialakítására törekszik, de több lehetőséget szeretne biztosítani a kisebb gazdálkodók számára is.

A szántóföldi rovatban a repce és a kalászosok őszi gyomirtásának fontosságát hangsúlyozza a lap, összefoglalja a tarlóhántás és a tarlókezelés alapvető céljait, bemutatja a következő szezonra ajánlott szegedi gabonafajtákat. Az olvasók egy szántóföldi szakmai nap kapcsán gyakorlati bemutatóról készült beszámoló keretében ismerkedhetnek meg az aratás utáni munkák elvégzésére alkalmas gépekkel és berendezésekkel.

A díszkertek hívei a tavirózsákról, a virágtermesztők a lampionvirágról, a gyógynövények kedvelői pedig a bíbor kasvirágról olvashatnak ismertetőt. A kisállatok kedvelői a házinyulak etetéséhez kapnak tanácsokat. A lap képes beszámolót közöl az idei Agrokomplex mezőgazdasági szakkiállításról.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …