Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

Az időszerű kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi számának olvasói áttekintést kapnak a dísztökök fajtáiról és termesztésük feltételeiről, megismerkedhetnek a torma őszi telepítésének követelményeivel, és az ún. tél alá vetés alapelveivel, amelyek a minél korábbi tavaszi termés betakarításának lehetőségeit hordozzák magukban. Részletese cikkben mutatja be a lap az egyes zöldségfajták téli tárolásának feltételeit. Helyszíni riportban számol be a lap egy zöldségtermesztő családi vállalkozásról, annak üzleti stratégiájáról, amelynek lényege, hogy az általuk megtermelt zöldséget saját maguk, cégen belül finalizálják, vagyis közvetlen fogyasztásra feldolgozzák és így értékesítik.

A gyümölcstermesztők az egyik legkésőbb érő gyümölcsünk, a naspolya termesztésének alapelveivel ismerkedhetnek, egyúttal a gyümölcsös kertekben ebben a hónapban esedékes tennivalókat is számba veszi a lap. A birs szüreteléséhez és a metszéséhez tanácsokat nyújt a lap, összefoglalja a faültetés során betartandó legfontosabb tennivalókat, és megoldásokat kínál a lehullott falevelek összegyűjtésére és felhasználására is.

A kerti növényvédelmi rovat szakírója az idei esztendőben a zöldségféléket sújtó kár- és kórokozókat foglalta össze, rávilágítva az egyes betegségek okaira is. A biológiai növényvédelmi elveket alkalmazók számára a többek között egy gombafaj speciális adottságait kihasználó készítmény hatásait ismerteti részletes leírással a lap.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban ebben a számban a kukorica dominál. A lap több szakmai nap keretében megvalósult bemutatóról írt helyszíni beszámolókban ismerteti a hazai kukorica piacra összeállított fajtakínálatot, kifejezetten hangsúlyt helyezve a kukorica hibridek újdonságaira. Emellett részletesen elemzi a lap szakírója a jó szántás legfontosabb ismérveit.

A díszkertészek, a virág- és gyógynövénykedvelők a kúszó díszcserjékkel, a cserepes papagájvirág lakásban való termesztésének lehetőségeivel és a kökény felhasználásával ismerkedhetnek. Az állattartók a cseh nyúl tulajdonságairól kapnak összefoglalót, a méhészek figyelmét az időszerű tennivalók mellett a méhtermékek jelölésével kapcsolatos új előírásokra hívja fel a lap munkatársa. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …