Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A Jó Gazda márciusi számában az időszerű kerti tennivalók keretében két hasonló és mégis különböző korai zöldségfajtával, a sóska és a spenót termesztési követelményeivel ismerkedhetnek az olvasók. Emellett tájékoztatást kapnak a hazai nemesítésű szemes és csemegekukoricák tulajdonságairól, a póréhagyma szaporításának és felhasználásának lehetőségeiről. Külön cikkben foglalkozik a lap egyik szakírója a fokhagyma károsítóival és az ellenük való védekezési módokkal. A környezetbarát biológiai módszerek hívei a hónapos retek szermaradvány-mentes védelméről olvashatnak összefoglalót.

A gyümölcstermesztők számára a tavaszi évadnyitó munkákhoz kínál ismereteket a lap a tavaszi lemosó permetezéshez használható permetszerek fajtáiról és tulajdonságaikról szóló tájékoztató. A lap növényvédelmi szakírója összefoglalja a háztáji kertekben levő gyümölcsfákon márciusban elvégzendő kezeléseket az ajánlott készítményekkel kiegészítve.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban a búza tavaszi trágyázásának szempontjait veszi számba a lap, ismertetőt közöl a permetezésekhez használt tapadást fokozó adalékanyagokról, az ún a biostimulátorok . adjuváns készítményekről. Részletesen bemutat egy a kalászos gabonafélékbe ajánlott új gombaölő készítményt, beszámol a tavaszi idénynyitó rendezvényeken felvonultatott új eszközökről és vegyszerekről, a forgalomból kivont hatóanyagok helyett piacra kerülő új készítményekről,  a mikroorganizmusoknak a növények táplálásában betöltött szerepéről, a biostimulátorok hatásáról a környezeti stressz mérséklésére.

A virágkedvelők az egynyári virágok telepítéséhez és ápolásához, valamint a rózsa ültetéséhez kapnak tanácsokat. A méhészek számára a gyakran megmagyarázhatatlan méhpusztulás és a kaptárelhagyás lehetséges okait elemzi egy gyakorló méhész, aki a jelenséggekkel szembeni védekezéshez is megfogalmaz tanácsokat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …