Megjelent a Jó Gazda februári száma

Noha februárban még számítani kell a hideg fagyos napokra és éjjelekre, de a zöldségfélék között vannak olyan fajták, amelyeket hidegtűrő képességük alapján már el lehet vetni a kerti ágyásokba. Ezekről a korai zöldségfélékről, többek között a spenótról, a zöldborsóról, a dughagymáról és a pasztinákról valamint a fejes salátáról is olvashatnak termesztési ismereteket a lap februári számában. Emellett összegyűjtöttük és párba állítottuk azokat a zöldségféléket, amelyek egymás mellé ültetve kölcsönösen kedvező hatással vannak egymásra mind a károkozók elleni védekezésben, mind pedig a növekedés támogatásában. Az utóbbi időszakban egyre több háztáji kertben megjelentek a magas ágyások is, amelyek kialakításához szintén összegyűjtöttük a legfontosabb ismereteket.

Az utóbbi években a klímaváltozás következtében egyre gyakoribb enyhe, esetenként szélsőséges téli időjárás nem hat kedvezően a gyümölcsfák áttelelésére, majd a későbbi fejlődésükre. A fáknak a téli időszakban szükségük van a megfelelő hideghatásra, illetve mélynyugalmi állapotra, amely a problémamentes fejlődés és a termésképzés egyik fontos követelménye. Ennek a folyamatnak a fontos ismereteit foglaltuk össze a gyümölcstermelők számára, egyúttal felhívjuk a figyelmet az őszibarackfák tafrinás levélfodrosodása elleni időbeni védekezés megkezdésére, ehhez egy gyakorlati tapasztalaton működő módszert is ajánl a lap. A termő fák metszése és a rügyvédelmi ismeretek mellett a szőlőlugasokról szóló sorozat a kertek esztétikai értékét is emelő szőlőnevelési formákat is bemutatja.

A növényvédelmi rovatban a havi kerti teendők összefoglalója mellett a lótücsök elleni védekezés változatait is bemutatjuk, beleértve a biológiai védekezés lehetőségeit is. A lap szakírója a gyapottok-bagolylepke és a zöld vándorpoloska elleni védekezési lehetőségeket is számba vette.

A szántóföldi növényvédelemben az év eleji szakmai konferenciák keretében a gazdák tájékoztatást kapnak az adott szezonra ajánlott növényvédelmi készítményekről, az újdonságokról. A Jó Gazda részletes ismertetők formájában rendszeresen beszámol ezekről a rendezvényekről, amelyek keretében a gazdák tájékoztatást kapnak a legújabb növényvédelmi technológiákról és vegyszerekről. Emellett a tavaszi repce termesztésének tapasztalatairól és a nitrogénmegkötő baktériumok talajban betöltött szerepéről is olvashatnak ismertetőt.

A virágkedvelők számára bemutatja a lap a tavasz hírnökeinek számító és korai kiültetésre alkalmas virágfajtákat, a legismertebb gyógynövények termesztésének feltételeit. A hobbi állattartók az afrikai fehérhasú sünnel ismerkedhetnek, a méhészek számára a nyúlós költésrothadás elleni újfajta védekezési módszerről is hírt ad a lap. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …