Megjelent a Jó Gazda augusztusi száma

A Jó Gazda idei augusztusi számának olvasói az időszerű kerti tennivalók rovatban többek között tájékoztatót olvashatnak az áttelelő vöröshagyma termesztésének feltételeiről, megismerkedhetnek a fitoftóra és az alternária jellegzetes tüneteivel a zöldségféléken, egyúttal választ kapnak arra a kérdésre is, hogy nyáron miért repedhet meg a termés. Tanácsokat kapnak a lestyán és az uborka termesztéséhez és a gyökérzöldségek hatékony és ésszerű öntözéséhez is.

A gyümölcstermesztőknek a meggyfák nyári metszését, annak ajánlott kivitelezését valamint a szőlőfürtök igazítását javasolja a lap. Emellett ismerteti a gránátalma valamint a bodza telepítéséhez szükséges feltételeket, tanácsot ad az esetleges jégverés sújtotta szőlő radikális megújításához annak érdekében, hogy a sérült tőkék újra minél hamarabb rendbe jöjjenek.

A biológiai növényvédelem hívei ezúttal a vetőmagok és a talaj környezetkímélő kezelésének lehetőségeivel és az erre ajánlott készítményekkel ismerkedhetnek. A hagyományos kerti növényvédelmi rovatban az augusztusban esedékes tennivalókat foglalja össze a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztésben ez az időszak az őszi vetésekre való felkészülés ideje, amelynek keretében a lap foglalkozik a vetőmagok csávázására felhasználható hatékony készítményekkel, a talajban levő mikroorganizmusok nitrogén-megkötő szerepével, a repce talajának előkészítésével, a kikelt repceállomány gyomirtásának és növekedésszabályozásának kérdéseivel. Bemutatja az őszi kalászos gabonafélék újdonságait, a napraforgó állományszárítására ajánlott deszikkáló készítmények alkalmazásának feltételeit.

A kertépítők és a virágtermesztők egy, a leveleiért tartott dísznövény, az  árnyliliom termesztési feltételeivel ismerkedhetnek, egyúttal tájékoztatást kapnak a korallvirág virágzásának titkairól valamint a gyógynövények szárításáról és tárolásáról is. Az állattartók a libák és a nyulak takarmányozásáról, a méhészek a méhcsaládok télre való felkészítéséről olvashatnak információkat.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …