Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

A Jó Gazda idei áprilisi száma a termesztési szezon kezdetén esedékes tennivalók és gyakorlati tanácsok közül válogatta össze és adja közre azokat az ismereteket, amelyeket nemcsak háztáji zöldséges és virágos kertekben, hanem a gyümölcsösökben és a szántóföldi termesztésben is kihasználhatnak a gazdálkodók.  A zöldségtermesztők többek között megismerkedhetnek a bokros és a futóbab termesztési feltételeivel, a levélpetrezselyem tulajdonságaival, a cukkini, a spárgatök és a patisszon helyrevetésének hőmérsékleti és területi igényeivel, a palánták sárgulásának kezelésével és a korai vetések talajtakarásának előnyeivel.  Tanácsokat kapnak a korai burgonya előcsíráztatással történő termesztéséhez, a melegigényes zöldségnövények vetéséhez, főleg a hőmérsékleti igények szempontjából.

A gyümölcstermesztők számára a fák tápoldatozásának és öntözésének esedékes időszakára hívja fel a figyelmet a lap, egyúttal emlékeztet a szamóca telepítésének lehetőségére és a földimogyoró termesztésével kapcsolatos fontos lépésekre. Részletesen ismerteti a szőlő egyesfüggöny művelésmódjának alapelveit, amely a növény termesztésének egyik népszerű és egyszerű módja. A napjainkban egyre népszerűbbé váló bokorfák telepítéséhez részletes fajtakínálatot is közread a lap. A szőlőtermesztők számára az idei szezonra összeállított növényvédelmi készítményeket bemutató szakmai rendezvényről szóló összefoglaló ismerteti az egyes vegetációs fázisokban igénybe vehető vegyszerek tulajdonságait. Az ebben az időszakban esedékes tavaszi fagyok elleni védekezési módok közül főleg a vegyszeres kezelések immunerősítő és stressztűrő hatásaira összpontosítva mutatja be a felhasználható készítményeket, egyúttal összefoglalja a lemosó permetezés legfontosabb ismérveit is. A környezetkímélő termesztési eljárások hívei a talajlakó kártevők elleni biológiai védekező eszközökről olvashatnak.

A szántóföldi növénytermesztési rovat részletesen foglalkozik a kalászosok betegségei elleni védekezéssel, a növények vírusos betegségeit terjesztő kabócák károsításával és a repce tavaszi rovarkárosítói elleni permetezésekkel, valamint a költséghatékony tápanyagellátáshoz szükséges precíziós talajmintavétel szempontjaival.

A virágkedvelők a temetői sírok beültetésére alkalmas növényekről valamint a balkonok és a kerti tavak rendezésének szempontjairól olvashatnak. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …