Már május végén kerülhet az asztalra újburgonya

[dropcaps]A burgonya az egyik alapélelmiszerünk, ám nemcsak tájainkon, hanem Amerikában, Mexikóban, Peruban és több egzotikus országban is közkedvelt konyhai zöldség. Szinte bármilyen kerti talajban, így akár a homokos talajban is megterem ez az ízletes, tápanyagban és vitaminban gazdag zöldség növény. Mi magunk is könnyedén termeszthetünk kertünkben.[/dropcaps]

Előcsíráztatással

Aki szereti az újburgonyát, megpróbálkozhat előcsíráztatásával. Így már május végén friss krumpli kerülhet az asztalra! Az előcsíráztatást korai fajták esetében már 10 héttel a kiültetés előtt megkezdhetjük. Lényege, hogy világos helyen vékony rétegben csíráztató ládákban helyezzük el. Ezek lehetnek zöldséges rekeszek, papírdobozok is. A ládákat vigyük üvegezett verandába, enyhén fűtött télikertbe vagy fóliasátorba. A hőmérséklet az első napokban 18-20 °C lehet, majd csökkentsük 15 °C-ra. A csírázás megindulásakor ablak közelébe kerüljön. Egy ládába maximum két sort helyezzünk el, és azokat úgy rakjuk egymásra, hogy közöttük legalább 4-6 cm legyen, hogy a fény jól érje.

Berakás után három hétre a burgonyákat át kell forgatni – az alsókat tegyük felülre, a felsőket alulra -, hogy minden gumót érjen a fény. A páratartalom 70-80% legyen. Ily módon a kiültetés idejére 1-1,5, legfeljebb 2 cm hosszú, vastag, életerős úgynevezett fénycsírákat kapunk.

A gumók nagysága és a termésmennyiség között összefüggés van. Apró gumóból normális termés nem várható. A túl nagy gumókból pedig nem kapunk arányosan nagyobb termést. Tehát legjobb 4-8 cm átmérőjűeket használni. (Esetleg vágjuk ketté a túl nagyokat.) A gumók mérete közötti különbség ne legyen nagyobb 2 cm-nél. A beteg gumókat el kell távolítani.

A hajtatás előnyei

Az előhajtatott növények előbb kelnek, gyorsabban bokrosodnak, és könnyebben ki-szorítják a gyomnövényeket. Nem utolsó sorban a burgonya hamarabb felszedhető és fogyasztható. A betakarítás időpontja 10-14 nappal korábban lehet, így a bokrok a burgonyavész vagy a burgonyabogár megjelenésekor már fejlettebb állapotban lesznek.

Tennivalók a kiültetés előtt

A korai burgonya termesztésére legmegfelelőbbek a könnyen felmelegedő homoktalajok. Nagyon fontos a mély talajművelés, mert a sekélyen művelt, kemény, rögös talajon a gumók kicsik és deformáltak lesznek és a gyökerek sem tudnak megfelelően kifejlődni. Erre ősszel kerüljön sor. Ekkor kerülhet sor a talaj káliumtrágyázására is. Kiültetés előtt a hajtatott gumókat edzenünk kell a kinti körülményekhez. Ezért tartsuk őket 5-8 °C-on. Ezt úgy is megtehetjük, kivisszük őket nappalra. A kiültetés előtt egy héttel, néhány centiméter komposzt- vagy tőzegréteggel beszórhatjuk és beöntözhetjük a ládákat.

Az ültetés

Akkor ültessük ki a burgonyát, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 oC-ot. 70 cm sor- és 30-35 cm tőtávolságot válasszunk. A gumókat kapával készített 15-20 cm mély fészekbe vagy árokba csírás végükkel felfelé rakjuk. Hogy meggyorsítsuk a kelést, a talajt fóliával is letakarhatjuk akár közvetlenül, akár fóliaalagút formájában. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

Mivel a burgonyagumó tárol minden nedvességet és tápanyagot, a növény számára a nehéz agyagos, túl nedves talajban nem él meg a növény, inkább a homokos laza föld a megfelelő. Ha kertünkben nem elég száraz a föld, keverjünk hozzá némi homokot vagy tőzeget. Ha nagy, erős és finom burgonyát szeretnénk termeszteni, ültetés előtt forgassunk be a talajba némi istállótrágyát vagy komposztot, de ha ez nincs, akkor keverjünk el nm-ként kb. 150 gr műtrágyát. Ne hagyjuk a földet kiszáradni, ám ne is öntözzük túl a földet a növény körül és ne feledjük el rendszeresen a gyomokat kiszedni.

Töltés

Két-három hét múlva megjelennek az első kis hajtások, ám a föld kupacolását  folyamatosan a növényhez kell igazítani. A burgonyatermesztés során ez a töltés nagyon fontos művelet, ami elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, gátolja a gyomképződést. Először a növény 10-15 cm-es szármagasságáig végezzük. Legalább kétszer töltsük fel, mivel a gumók 15-20 cm mélyen fejlődnek leginkább.

Betakarítás

A gumókat a virágzás után szedhetjük fel. A növényt egyszerűen kihúzzuk a talajból, a gumókat kiforgatjuk, és összegyűjtjük. Papírzsákokban tároljuk, semmiképpen sem műanyag zsákokban, mert ez rothadáshoz vezet.

 A legegyszerűbb módszer

Ha kevés a helyünk, ültethetünk burgonyát dézsába vagy más nagyobb edénybe is. Ilyenkor nem a megtermelt mennyiség, hanem a minőség a fontos. A fagyok kivédésére állíthatunk fóliasátrat is. Száraz időjárás esetén a heti kétszeri öntözés javasolt.

 

 

 

 

 

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …