Már korán kukacos a szilva és az alma

A legnagyobb károkat a legtöbbet termelt gyümölcseinken a levéldarazsak okozzák. A fekete szilvadarázs (Hoplocampa minuta) igen komoly kártevője a szilvának, 50%-os, esetenként 90 %-os kárt is okozhat.

A kifejlett egyedek a szilva virágzásának idején, április eleje körül rajzanak, csak nappal aktívak, amikor a hőmérséklet 10–12 °C fölött mozog. Szilva- és almafákon okoznak sokszor komoly károkat az alma gyümölcsdarázs – poloskaszagú almadarázs – (Hoplocampa testudinea), a körte gyümölcsdarázs (Hoplocampa brevis) és a sárga szilvadarázs (Hoplocampa flava).  Ezek a kevésbé ismert kártevők kisméretű darazsak, melyek tavasszal a szilva- és az almavirág csészeleveleibe helyezik tojásaikat. Főleg az almán és a szilván károsítanak, de néha megtalálhatók a meggy-, vagy körtevirágon is. Nagy károkat okoznak, néha 50 %-osnak is becsülik, ez azonban nagyobb is lehet. Sokan összetévesztik az almamoly kártételével. A kis lárva az alma héja alatt készít járatot, ezt a gyümölcs gyakran túléli, de tipikus rajzolat marad rajta.

A kikelő lárvák a terméskezdemény belsejében táplálkoznak 20-22 napig, 4-5 virágot is elpusztítva. A kártétel először a kötődött terméskezdemények lehullásában nyilvánul meg. Később a fejlődő kis almákban, szilvákban az almamoly és a szilvamoly lárvájához hasonló kárt okoznak a gyümölcsdarázs lárvák. A gyümölcsdarazsak kártételét a gyümölcsmolyok károsításától a korábban megjelenő és jóval nagyobb átmérőjű károsítási lyukak alapján lehet megkülönböztetni. A kifejlett lárva vagy a gyümölcsöt elhagyva hullik a talajra, vagy a gyümölcs kocsány felőli részének átrágásával a gyümölccsel együtt hullik le, ez a szilvánál tipikus. A talajban bábozódik. A gyümölcsdarazsak időnként és helyenként súlyos károkat okozhatnak, ezért érdemes e kártevőket kicsapdázni fehér ragacslapokkal. A hatékony csapdázás alapfeltétele a korai alkalmazás! Nem gondolnánk, de a fehér fogólapokat már a szilva, vagy az alma virágzása előtt 1 héttel ki kell helyezni a gyümölcsfákra! Spárga segítségével két erősebb ág közé lehet stabilan rögzíteni a lapokat, így elkerülhetjük, hogy a szél ide-oda lengetve falevelekkel ragassza tele azokat. A fa lombkorona magasságának minden méterére 2 színcsapdát számítsunk, de a fa tetejére is jusson 2-3 fogólap. Ha a fehér fogólapokon 4-5 mm-es fekete, vagy barnás-vöröses 2 pár hártyás szárnnyal rendelkező rovarokat találunk, ezek a gyümölcsdarazsak. Tapasztalatból, ha megfelelő mennyiségű fehér színcsapda van kihelyezve nagyszerűen működik a gyümölcsös tisztán tartása vegyszerek nélkül is.37 biele lep.dos

A gyümölcsdarazsak ellen a biotermesztésben elméletileg hatékony lehet a kitinszintézis gátló hatású NemAzal is, azonban gyakorlati eredmény igen kevés áll rendelkezésre. Ha a tojásból éppen kikelt L1 lárva felveszi a hatóanyagot, akkor nagy valószínűséggel az L2 stádiumba való átalakuláskor elpusztul. Azonban itt is a kezelés időzítése döntő fontosságú az eredményes védekezés szempontjából. Egy másik igencsak hatásos módszer a Quassia amara nevű fa forgácsaiból készült kivonat, amelyet mindenki maga tud elkészíteni egy nagyon egyszerű recept alapján. Ezt az oldatot virágzás elején kel kipermetezni a gyümölcsfákra esetleg elhúzódó virágzás idején ismételni is érdemes. Hatásfoka nagyon jó több környező országban használják, nemcsak kis de nagy termelők is.

(JoGazdaArch)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Globális vagy lokális szinten

Annak ellenére, hogy mozgalmas, tüntetésektől és nyomásgyakorló tiltakozó vonulástól sem volt mentes az ide év …