Madárijesztés felsőfokon

A madarak által okozott károk főleg ilyenkor érésidőbenr nagyon komoly problémákat jelentenek nemcsak a szőlőkben, de a gyümölcsösökben, a kertekben, a mezőgazdasági ültetvényekben, sőt a zöldségfélékben is, hiszen rövid idő alatt képesek jelentős mértékben megdézsmálni, tönkretenni a betakarításra váró termést. Számos madár van, amely képes jelentős károkat okozni: ilyen a galamb, a varjak, a verebek, de ősszel talán a legveszélyesebbek a seregélyek. A madarak elleni védekezési módszerek általában nem hatékonyak vagy károsak a környezetre, illetve túlzottan hangosak.

A termelők régóta keresték az ellenük való védekezés lehetőségeit, az állományokba telepített statikus madárijesztő bábukkal, a nagyobb ültetvényekben hangos durrogatással, lövésekkel próbálták elijeszteni az állományokra lecsapó madárhadat. Általában meglehetősen kevés sikerrel, mert a madarak hamar kitapasztalták, hogy nem kell félniük ezektől az ijesztgetésektől.

A hagyományos madárijesztők mozdulatlanok, a madarak nagyon gyorsan hozzászoknak a jelenlétükhöz, hatékonyságuk rövid életű. A zajkeltő berendezések, például a gáztöltetű durranó szerkezetek károsítják a környezetet, nem beszélve arról, hogy a falvak közelében ez a zajkeltés igencsak nagy ellenállásba ütközik. A kártevők távoltartására az ültetvényektől alternatív megoldást jelentenek például a solymászok, vagy a védőhálók alkalmazása, de ezek munkaigényesek és drágák.

A franciák egy aktív madárijesztőt fejlesztettek ki annak megakadályozására, hogy a madarak ne pusztítsák el az egész termést. Kialakították a SCARYBIRD rendszert, amely jelenleg a legjobb aktívan mozgó repülő madárriasztónak számít a szemtelen madarak ellen. A repülő madárijesztő ökológiai elvű riasztó, elrettentő rendszere a madárkártevők ellen egy ragadozó madarat utánoz. Egy egyszerű megfigyelésre alapozva hozták létre, ugyanis megfigyelték, hogy, ha a kártevő madarak fő ragadozói megjelennek az adott térségben, a jelenlétük megakadályozza a termést károsító, megdézsmáló madarak nyugodt repülését és letelepedését az állományokba, mivel félnek ősi ellenségeiktől, és inkább elkerülik azokat.

Hogyan működik?

A rendszer egy nagyobb madarat formázó, a legkisebb szélmozgásra is repülni képes sárkányból áll, amely egy 6 vagy 9 méteres speciális teleszkópos rúd tetejére van erősítve. A lényege a ragadozó madarak (sas, sólyom) repülésének utánzása, amely a teleszkópos rúd tetején folyamatosan változtatja repülésének sebességét, magasságát. A legkisebb szellő segítségével is (kevesebb, mint 2 km/h) felemelkedik, és véletlenszerűen repül. Nagyon jól utánozza egy-egy ragadozó, például az egeret vadászó sólyom repülését, ezzel megfélemlíti a kisebb madarakat, és megvédi terményeinket. A mozdulatlan madárijesztő rendszerekkel ellentétben a SCARYBIRD olyan szerkezet, amely gyakorlatilag állandó mozgásban van, véletlenszerűen repül, így a kártevő madarak nem merészkednek a közelébe, mert vadászó ragadozónak tekintik. A 6 méteres teleszkópos rúd magassága a minimális magasság a madarak hatékony távoltartásához.

A SCARYBIRD felhasználható varjak, seregélyek, galambok, feketerigók, verebek, sirályok, szarkák stb. ellen. Ismeretes, hogy a szőlőültetvények a seregélyek inváziójának fő célpontjai. Mivel ezek nagy csoportokban élnek, egész szőlőültetvényeket pusztíthatnak el. A termelők jól tudják, hogy ha egy csapat seregély leszáll, lecsap az ültetvénybe, ott nem marad egy szem szőlő sem a fürtökön. Ez a madárijesztő azonban kifejezetten hatékony ezen kártevők ellen.. A SCARYBIRD egy lehetséges módja annak, hogy megvédje szőlőjét a madarak támadásaitól. És nem csak a szőlő, vagy a gyümölcsök védelmére, hanem a szántóföldeken például bizonyos növények vetése után is jó szolgálatot tesz a vetőmag talajból való kicsipegetése, illetve a beérett termések megdézsmálása ellen a madarak által. Gyümölcsösökben a puha húsú gyümölcsök, például sárgabarack, cseresznye, őszibarack, áfonya, málna elleni madártámadások elleni védekezésre is bevethető. Háztáji kertekben például a borsó- és bab vetés is jól megvédhető a SCARYBIRD segítségével a galambok ellen. Sőt, a szabadtéri baromfitelepeken kihelyezett takarmányok megdézsmálása ellen is védelmet kínál, ahol akár a varjakat vagy sirályokat is elriasztja, amelyek egyúttal gyakran megtámadják a kis háziállatokat, a kiskacsákat és a csirkéket is. A SCARYBIRD ezekkel a támadásokkal szemben is megoldást nyújt a kültéri állatok védelmére. Részletes információk a www.biotomal.sk weboldalon. (x)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …