Mayer Szilvia

Limagrain kukoricahibridek bemutatója Nádszegen

Új szelek a vitorlában

2021-től már új szelek is fújnak a Limagrain kukorica-vetőmag kínálatában, lévén, hogy a jövő termesztési szezontól a termelők által eddig ismert és jól bevált kukorica hibridek mellett már az új genetikai alapokra helyezett és ezek alapján kinemesített hibridekkel bővítik kínálatot. Ezekkel az újdonságokkal a nádszegi szövetkezet szántóföldi kísérleti parcelláin élőben is megismerkedhettek az érdeklődők. Mayer Szilvia, a Limagrain Slovensko illetékes területi képviselője a kislétszámú csoportok számára tartott ismertetőjében kifejezetten üdvözölte, hogy a vetőmagkínálatban megjelenő újgenerácós hibridek egy része már a FAO 390-450 éréscsoportba tartozik, amelyek a klímaváltozásoknak köszönhetően ennek a délnyugat-szlovákiai termesztési térségnek a követelményeinek is megfelelnek.

A bemutató érésidő szerinti összeállításban a silókukoricákkal kezdődött, amelyek között az Aapatheoz (FAO 500) és a Shannon (FAO 420) mellett – amelyek már jól ismertek és beváltak a termelők körében -, az LGAN  31.558 (FAO 560) silóhibrid az említett újdonságok közé tartozik.  S noha a vetőmagjából idén még kevés termelőnek jutott, az eddigi visszajelzések alapján magas zöldtömeg-hozammal, valamint kiváló cső:szár aránnyal jól emészthető rostanyagot, illetve megfelelő energiatartalmat is biztosít a belőle készült takarmánynak.  Ide sorolható még az LG 31.479 (FAO 400) elsősorban silókukoricának termeszthető hibrid, amely kiváló beltartalmi értékeinek (magas zöldtömeg, emészthető rostanyag és energiatartalom) köszönhetően számíthat a termelők érdeklődésére. Természetesen az itteni térség silókukorica termesztésében az Aapatheoz még mindig az élcsoportban szerepel, az idei terméseredmények ezt visszaigazolják, általában 40-50 t/ha átlaghozamokkal idén is nagyon jól teljesített. A Shannont szintén nem kell külön bemutatni, bár egyes vélemények szerint a csallóközi homokos talajokon nem mindenütt érzi jól magát.

A szemeskukoricák kategóriájában az új típusú genetikát képviselő hibridek egyike az LG 30.455 (FAO 450), amely az új hullám jegyében hozamképesség, egészségi állapot és szárazság elleni tűrőképesség tekintetében mindenképpen az élenjáró hibridek közé tartozik. Hozamképességét a csövön 18-20 szemsor biztosítja. Erőteljes, vastag szára alapján akár vegyes hasznosításra (silókukoricának is) termeszthető. Egyelőre a hazai termelők még kevesebb vetőmagra számíthatnak belőle, de az eddigi eredményei alapján joggal számíthat az érdeklődésre. Ebbe az éréscsoportba tartozik és említést érdemel még az ismert LG 30.500 (FAO 450) szemes hibrid, amely termőképesség tekintetében még mindig állja a versenyt a felfutóban lévő új hibridekkel.

Valamivel rövidebb érésidejű az LG 30.415 (FAO 410) újdonság, amelyet az LG 30.361 Limanova utódjának, vagy férfiasabb változatának is nevezhetnénk, lévén, hogy ez az új hibrid a Limanova külső jegyeihez képest (alacsonyabb szár, gyengébb habitus) magasabb és erősebb szárral rendelkezik, ugyanakkor hozamképessége és szárazságtűrése a már bevált és nagyon jó teljesítményt nyújtó Limanova mutatóit is képes meghaladni.

Az LG 31.390 (FAO 390) a már ismert LG 30.389 „utóda”, mely magas terméshozammal és kiváló egészségi állapottal rendelkezik.  Középkorai érésidejű, magasabb növésű hibrid, melynek csövei szinte tökéletesen megtermékenyülve legalább 18 szemsort tartalmaznak. Gyors vízleadásának köszönhetően pozitív gazdasági mutatók jellemzik. A termesztésével kapcsolatos tapasztalatok arra is felhívják a figyelmet, hogy az állományt nem ajánlott besűríteni.

Az LG 30.389 (FAO 380-390) ismert, nagy termőképességű egyúttal jó alkalmazkodó képességű hibrid. A kedvező adottságú területeken intenzív feltételek között nagyon jól teljesít, de gyengébb körülmények között is megállja a helyét.

Az LG 30.361 Limanovát (FAO 360-370) már nem kell külön bemutatni a termelőknek. Az előző időszakban különböző évjáratokban is bizonyította képességeit és stabilitását. a statisztikákból kiderül, hogy stressztűrő képességét az aszályos években, kiváló termőképességét pedig elsősorban a kedvező évjáratokban kamatoztatta.

Az LG 31.373 (FAO 340) nálunk 3. éve szerepel a kínálatban, kiváló terméspotenciálját elsősorban intenzív termesztési feltételek között képes érvényesíteni. A bemutatón még látható volt az LG 31.330 (FAO 330-340) korai érésidejű szemeskukorica hibrid, amely annak ellenére, hogy elsősorban intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, de érésideje miatt ebben a térségben nem tipikus a termesztése.

Minőségi és speciális őszibúza fajták

Szlovákiában hozzávetőlegesen több mint 250 búzafajta szerepel a nyilvántartásban, tehát a gazdáknak van miből kiválasztaniuk a számukra leginkább megfelelő fajtát. Ezen a területen is minden országnak megvan a maga sajátossága, míg például Csehországban a termelők elsősorban a hozamok mennyiségére összpontosítva választanak búzafajtát, nálunk Szlovákiában inkább a minőségi E kategóriás búzafajták iránt van nagyobb kereslet, hangsúlyozta Peter Brežný a Limagrain Central Europe Cereals kalászos gabonafélékkel foglalkozó munkatársa, aki szintén jelen volt a nádszegi rendezvényen.

Ennek alapján kínálatukból szintén az E kategóriás minőségi búzafajtákat emelte ki, amelyek közül említést érdemel a szálkás Airbus őszi búzafajta, amely kiváló minőségi mutatókkal rendelkezik. Sikértartalma például 32,5 százalék. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánlott, akiknek az állományait gyakran éri vadkár.  A Moschus az egyik legmagasabb minőségű búzafajta Európában, magas szintű E minősége mellett a télállósága és a fuzáriumos fertőzéssel szembeni ellenálló képessége is figyelemre méltó. Az Avenue speciális tulajdonsága a koraiság, amely a máig etalonnak számító Košútka fajtánál 3-5 nappal korábban érik, ezzel el tudja kerülni a szárazságok hozam és minőségcsökkentő hatásait. Koraisága alapján a repce kiváló előveteményének számít.  Speciális minőséget képvisel a kekszgyártásban felhasználható Arkeos, amely besorolása szerint takarmányfajta minősítést kapott, de akár malátagyártásra is kihasználható. Korai érésidejű, kiváló termőképességű búzafajta, idén például 10 t/ha hozamokkal is büszkélkedhet. Az LG Mocca az Arkeoshoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, takarmánybúzaként elsősorban hozamképessége és télállósága miatt keresik a termelők. Az Evina régebbi nemesítés, Szlovákiában már 7. éve van a köztermesztésben, kiváló minőségét (E)  hosszú ideig megőrzi. Említést érdemel még az LG Magirus, amelynek a hozamképességét a szemek magas ezertömegsúlya biztosítja.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …