Levéltetvek elleni védekezés gyümölcsösben és zöldségben

A globális ökológiai szemlélet fejlődését és terjedését számtalan tényező alakította. Többek között az is, hogy miközben némelyik fejlett országban, amely régebben eladta a nála veszélyesnek tartott növényvédő szereket a fejlődő országoknak, azt vették észre, hogy azokat saját lakosságuk vegyszermaradványok formájában visszakapja a fejlődő országokból érkező zöldséggel, gyümölcsökkel. Ma már oda jutottunk, hogy mi is meggondoljuk, mivel kezeljük terményeinket. A piacra járó vásárlók egyre nagyobb biztonságra vágynak, azt szeretnék, hogy minőségi, de ellenőrzött termények legyenek a termelők kínálatában.  Az emberek a termelői piacokon ma már keresik a termelőket, akik nem használnak vegyszereket, hanem biológiai módszerekkel oldják meg az egész növényvédelmet. Hogyan oldják meg a tetvek elleni védekezést?

A tetvek a gyümölcsfákon egérfüles stádiumtól nyár végéig károsíthatnak. Az almaültetvényeinkben levélpirosító almalevéltetű (Dysaphis devecta), az almalevéltetű (Dysaphis plantaginea) és a zöld almalevéltetű (Aphis pomi) fordul elő. Jelentősebb természetes ellenségeik a katicabogarak, a fátyolkák, a zengőlegyek és a fürkészdarazsak, sőt, újabban a rettegett harlekinkaticák is. A fákon tojás alakban telelő levéltetveket a tél végi narancsolajos permetezés megtizedeli. A permetezés annál hatékonyabb, minél jobb a kijuttatás technikája. Lemosó permetezés esetén a narancsolajos készítmények alaposan befedik a tojásokat, és befullasztják, illetve dehidrálják azokat (Prev-B2, Citrusolaj plus egy kis rézhidroxid Kocide 2000).

A levélpirosító almalevéltetű és a szürke almalevéltetű ellen addig lehet jó eredménnyel védekezni, míg a levelek nem sodródnak be teljesen. Ezért valamint a hasznos élőlények védelme végett célszerű minél korábbi időszakban elvégezni a permetezést. A kora tavaszi időszakban NeemAzal-t alkalmazva egyúttal a lombrágó hernyók és a májusi cserebogár ellen is védekezhetünk. Későbbi időszakban javasolható ismételni. Egy jól időzített NeemAzal-os permetezés minden esetben elegendő volt – a Dysaphis fajok ellen tavasszal, az Aphis pomi ellen júniusban alkalmazva. De van olyan év is, amikor betelepülő ragadozóik (bödék, fátyolkák, fürkészek) tömeges jelenléte miatt lehetőség nyílt a permetezés elhagyására.

Zöldségben egyhetes intervallumban érdemes a kezeléseket ismételni. A szer hatóanyaga egy hétig szisztemikusan felszívódik a növényekben, és várakozási idő nélkül tisztán tartja a tripszek, illetve a liszteske ellen is. A fóliás (üvegházas) zöldségtermelésben a leghatásosabb a fürkészdarazsak kihasználása (Aphidius colemani, Aphidoletes aphidimiza) vagy a kétpetyes katicák telepítése. Hosszútávon nem kérdés, hogy ez a legjobb megoldás.

Gyümölcsösben a vértetű (Eriosoma lanigerum) is gyakran károsít. A vörösbarna tetvek fehér, vattaszerű váladék alatt szívogatják a fa hajtásait, ágait, törzsét és gyökérzetét. Évente több nemzedékük fejlődik. Volt olyan év, amikor 9–11 nemzedéket figyeltek meg. A nyílt sebek (metszési felületek) és a hasznos élőszervezetek hiánya kedveznek a kártevőnek. A vértetű által okozott sebzéseken keresztül az almafaszitkár is támad, de a legyengült fákat még a különböző szúbogarak is károsíthatják. Ha elhatalmasodnak, már szinte nem is lehet tudni, mi volt a felszaporodásuk igazi oka.  Helyes metszéssel és sebápolással, tápanyagellátással valamint kíméletes permetek használatával mérsékelni lehet elszaporodásukat. A nagyobb metszési felületeket sebkezelővel célszerű bevonni. A gyökérsarjakat nem szabad megtűrni. Vigyázat legtöbbször nem a készítmény megválasztása a gond, hanem a megfelelő permetléfedettség biztosítása. A katicabogarak, fátyolkák és egyéb levéltetveket is fogyasztó ragadozók a vértetveket is pusztítják. Ezeket, valamint a minden ültetvényben jelen lévő vértetűfürkészt (Aphelinus mali) kímélni kell, mert hosszútávon képes egyedül is megoldani a vértetűk okozta problémát. Mivel a vértetű talajszint alatt élő egyedeit is képes parazitálni, a sokszor a széles hatásspektrumú inszek-ticidekkel rendszeresen kezelt ültetvényekben nem bír fennmaradni. Ezért a szelektív hatású inszekticidek a vértetű egyedszámának növekedését továbbra is jó hatásfokkal szabályozhatják, ilyen pl. a Prev-B2, citrusolaj, de a kókuszszappan is tökéletesen besegít. A vértetű tavaszi rajzáscsúcsa általában a sziromhullás időszakára illetve az azt követő napokra esik. Védelme érdekében virágzás előtt, illetve a vértetű gyapjasodása idején kell permetezni. A vértetű ellen hatékonyak csak akkor leszünk, ha élve hagyjuk a hasznos élő szervezeteket. Fontos megjegyezni, hogy az olajos permetekkel virágzás alatt nem szabad permetezni! Ezért a permetezést a lehető legkorábban végezzük el, hogy a készítmények a ragadozókat (poloskák, zengőlegyek stb.) se bántsák, illetve a virágzást sem károsíthatják. A vértetű elleni sikeres védekezés, illetve az ültetvények tetűmentesen tartása csak a rendelkezésre álló védekezési módok helyes integrálásával lehetséges. A környezetkímélő szerek, mint a NeemAzal alkalmazása mellett fokozott figyelmet kell fordítani a mechanikai védekezésre is, többek között ragadós szalagokkal a fa törzse körül, illetve sárga lapok kiakasztásával a lombozatba. (tam)

About Tamašek Zoltán

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …