Legértékesebb gyógynövényeink egyike az apróbojtorján

[dropcaps]Egy ógörög monda szerint Mithridatész Eupator király fedezte fel az apróbojtorján  gyógyhatását, latin neve innen származik: Agrimonia eupatoria L.. Már az ókori Egyiptomban ismert volt, egészen a középkorig tisztelték mágikus erejét. Virágzata sárga szirmú virágok alkotta füzér, csészelevelei alatt horgas csúcsú serték vannak. Az érett terméseket vadállatok terjesztik, melyeknek szőrébe a serték beleakadnak.[/dropcaps]

Egyéb elnevezései: párlófű, patikapárlófű, agrárnyom, királyné asszony káposztája, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, koldustetű. Európa szerte elterjedt növény, a napos, száraz helyeket – mezőket, út- és erdőszéleket – kedveli.

Levelei összetettek, páratlanul szárnyaltak. Az aranysárga szirmok rendszerint ép csúcsúak, a vacokkehely majdnem a tövéig barázdált. A szár szőrzete hosszabb és rövidebb szőrökből áll. Virágzásakor, júniustól októberig gyűjthető, virágát száraz hűvös helyen szárítják.

Gyógyászati felhasználása

A drogot (Agrimoniae herba) a növény szárított virágos, föld feletti része szolgáltatja. Jellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van. Fő hatóanyaga a cserzőanyag (10%), valamint a kovasav (10-12%), továbbá a flavonoidok, a keserű anyagok, a nyálka és az illóolaj.

Összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus és gyulladásgátló hatású.

Belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetén alkalmazzák, amikor is négyóránként kell itatni teát a beteggel. Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum. Mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat. Gyomorfekélykor is nagyon hatásos.

Hogyan készítsünk teát belőle?

1 púpozott apróbojtorjánt adunk 1/4 liter vízhez, forraljuk fel, rövid ideig hagyjuk állni.

Májpanaszok esetén: apróbojtorjánt, közönséges szagosmügét 1:1 arányban keverünk össze, ebből 1 púpozott teáskanálnyit adjunk 1/4 liter vízhez, forraljuk fel, rövid ideig hagyjuk állni.

Fürdőhöz: teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges

Naponta két csésze teát is megihatunk belőle. Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

Dr. Schierbaum írja: Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, a gyomor- és béltágulatot, a tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk. Visszértágulat és altesti fekély gyógyításához az apróbojtorján kenőcs javallt.

Milyen vegyületeket tartalmaz?

A hatóanyagokon kívül a következő anyagok találhatók meg benne: A-vitamin, B1-vitamin, ellagitannin, flavoglikozid, gyanta, hyperozid, katechinek, koffeinsav, kumarin, kvercirin, K-vitamin, poliszacharid, rutin, szalicilsav, szilíciumsav, sztearinsav, tannin, vas, zsír.

[information]Epekőbántalom elleni tea

Apróbojtorjánt, szagosmügefüvet és tavaszi galajt egyenlő arányban keverjünk össze, egy evőkanálnyit tegyünk 1/4 l vízbe, forraljuk fel és naponta 2 csészényit fogyasszunk belő[/information]

 

[information]A szájban képződő daganatok elleni fűkeverék

20 g zsurlófűből, 30 g apróbojtorjánból és 40 g fekete szederlevélből készítsünk főzetet, s igyuk meg.[/information]

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …