Kurkuma, a csodálatos fűszer és gyógynövény

Az ázsiai konyha kedvelői jól ismerik a kurkumát, s egyre több embert varázsol el  élénksárga színével és egzotikus ízvilágával.

Ki gondolná, hogy tudományosan igazolt daganatellenes, antibakteriális, immunrendszerserkentő hatással rendelkezhet! Csökkentheti a koleszterinszintet és a gyulladásos folyamatokat, javíthatja a keringést, serkentheti az emésztést, csillapíthatja a köhögést.

A fantasztikus sárga por

Jellegzetes, enyhén fanyar, a gyömbérre emlékeztető ízével a Worchester szósz fontos alkotóeleme, de igazi curry sem készülhet nélküle! Pikáns, egzotikus ízvilága, virító sárga színe jól illik rizshez, levesekhez, de természetes ételszínezéknek is használják.

De lépjünk ki a konyhából, ismerjük meg egyéb fantasztikus tulajdonságait is, hiszen Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban, ennek ékes bizonyítéka, hogy minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás-narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. Mintha csak tudnák, hogy a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek „fényfelvételét”.
A gyömbérfélék családjába tartozó, közel méteres, évelő növényt Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein, Indiától Indonéziáig termesztik. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai rendkívül népszerűek. A fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik: megszárítják, aprítják, majd sajtolják.

Kozmetikumként a testet fiatalító, megtisztító szerként kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket és remekül használható a pórusok tisztítására. A népi gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer lehet, de adhatják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, s a méregtelenítésre is jótékonyan hathat.

A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a kurkuminoidok állnak. Hatásmechanizmusuk és terápiás alkalmazásuk a már jól ismert flavonoidokhoz hasonló: antioxidáns hatásúak, hatékonyan csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyületek lehetnek.

Külsőleg használva:

 • megállíthatja a vérzést,
 • antiszeptikus és csillapító hatású lehet,
 • csökkentheti a duzzanatokat,
 • rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is kiváló segítséget nyújthat.

Belsőleg alkalmazva:

 • remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását,
 • vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására is alkalmazhatjuk,
 • vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését,
 • csökkentheti a koleszterinszintet, étvágygerjesztő hatású lehet. Serkentheti a zsíranyagcserét, segítheti az epeváladék epehólyagból való kiürülését,
 • májvédő hatású lehet, segítheti a májsejtek fehérjeanyagcseréjét. Remek szabadgyök-fogó, regenerálhatja a májsejteket,
 • csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású lehet,
 • csillapíthatja a köhögést, hurutoldó hatásával enyhe megfázás, nátha kiváló ellenszere lehet,
 • jótékonyan hathat és gyulladáscsökkentő hatással lehet az ízületekre, inakra is,
 • antibakteriális, méregtelenítő hatásával fontos szerepe lehet a mindennapi megelőzésben, a kellemes közérzet kialakításában és megőrzésében.

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …