Koszovói hosszan kukorékoló

1511-28tyukElőször Németországban, majd később Csehországban, de újabban Szlovákiában is egyre többen foglalkoznak a koszovói hosszan kukorékoló baromfifajtával. Egy nagyon régi, ősi közepes méretű tyúkfajtáról van szó. Sokan azt állítják, hogy a világon jelenleg fellelhető fajták közül  ez a legrégibb. A többi fajtához képest van egy jellegzetessége, mégpedig egy máshoz nem hasonlítható, elnyúló, sokszor egy percig is tartó folyamatos kukorékolása. A fajtát túlnyomórészt a Balkán félszigeten, méghozzá Koszovó tartományban tenyésztették ki. A földrajzi és helyi adottságokat figyelembe véve a régi Jugoszlávia területén végezték el a tenyésztés utolsó simításait a fajtán. Innen kerültek szelektálásra a különböző típusok. A legelső tenyésztési szempont a fajtánál a hosszan elnyúlva tartó jellegzetes kukorékolás, aminek a végén hörgő hangot hallat a kakas, mindaddig, amíg ki nem fújja a levegőt magából.

A hegyes előre álló bóbita, amelynek formája az Apenzelleri bóbitásra hasonlít, igazán szép és megragadó látványt nyújt. Gyakorlati hasznosításuk sem elhanyagolható és optimális minőségű jól izmolt húsuk, finom ízletes, nem másodrendű. Vitalitásuk remek, szinte egyedüli ellenálló képességgel rendelkeznek. Betegségeik vagy nincsenek. vagy a károkozók egyáltalán nem tudják szervezetüket legyöngíteni. Tartásuk primitíven egyszerű. A kiváló önfeláldozó kotló a kicsinyeit akár a kutyáktól is megvédi – szembefordul velük. Természete kíváncsi, ugyanakkor gyanakvó és kissé vad is. Számtalan helyen éjszaka a fákon tartózkodnak. Tarajuk kehely formájú, de igen kicsi, így a téli fagyok sem tesznek kárt bennük.  A mai kor igényeit, mind a tojás-, mind pedig a húshozamával kielégíti. Szép érdekes megjelenésével csillogó tollazatával esztétikus látványt nyújt, ugyanakkor gazdasági értékmérői is nagyon jók. Tojásrakó készsége több mint jó az év minden szakában, kivételt képez a kotlási időszak, mert többször, akár háromszor is kelt évente. Későn érő fajta, ezért nembeli jegyeit későn mutatja meg. A fiatal jércék 8 hónaposan kezdik a tojásrakást. A kakasok pedig ekkor kezdik hallatni már kiforrott hangjukat. Az európai standard még nem fogadta el a koszovói hosszan kukorékoló fajta besorolását, de ennek ellenére egyre nagyobb számban tenyésztik Európa-szerte, elsősorban a már említett igénytelensége miatt. Ebből kifolyólag csak idő kérdése mikor fogadja el a legrégebbi tyúkfajta standardját az ezzel foglalkozó szövetség. Addig is a koszovói hosszan kukorékoló tyúktartók magas szinten kidolgozott standardja szerint egy erős, hatalmas, húsos törzsű tyúkfajtáról van szó, mely közepes csőrrel, és egy hosszú kiálló húsrésszel rendelkezik. A szeme kör alakú, barnás színű. A fejen, mely sima bőrös és vörös színű, egy hegyes hetykén előreálló bóbita található. Ez a bóbita a tyúkoknél tömöttebb, mint a kakasoké.  A nyak nem túlságosan vastag, közepesen hosszú, enyhén ívelő a fej felé. A váll széles ívesen illeszkedő. A hát feszes, hosszúkásan nyújtott, enyhén hátra ívelő és ívesen tart a farok felé. A melle gömbölyű, kissé kerekded, formás, laposságtól mentes. A láb középhosszú, jól izmolt, erős, feszes, formás sötéten pigmentált színű. A farok nyújtott, közepesen hosszú, enyhén meredek állású, dúsan párnázott. Az izomzata erős, jól simuló, feszes.  A has mély, fejlett, gömbölyű. A tollazata az egész testen egységesen sima, fényes, közepesen feszes. A kakas standard súlya 2,50 kg – 3,50 kg, a tyúk 2,00 kg – 2,50 kg. Alap standard szín a fekete, de megtalálható kék, fehér, és már előfordul fogoly színben is.

A koszovói hoszszan kukorékolónál súlyos hibának tekintik, ha a kakas kukorékolása nem éri el a 10 másodpercet, ha a tyúk bóbitája széteső vagy túlságosan kicsi. Enyhe hibának róják fel, ha a bóbita túlságosan kicsi, vagy kerek, esetleg eltérő formájú, féloldalas. Enyhe hibának minősül az is, ha a tollazat szabálytalan és fodrozott, akárcsak a vékony kis  tömegű test, a gyenge izomzat és a rövid csőr.  Tegyünk említést a fajta tojáshozamáról is, mely évi 140–160  darab tojásnak felel meg. Egy tojás átlagos súlya 60 gramm. A színe tört fehér. Igénytelensége miatt várhatóan egyre keresettebb lesz a hazai baromfitenyésztők körében is.

Pint Sándor

About Pint Sándor

Cikkajánló

Most ültesse el a tavasszal virágzó hagymásokat

Októberben alig akad valami, ami miatt tenni-venni lehet a kertben. Mindez azonban nem jelenti azt, …