Körtefajták

[dropcaps]A körte beltartalmi értéke az almáéhoz hasonló, magas vitamin tartalmú és gazdag ásványi anyagokban, azonban igényesebb gyümölcs, mint az alma; víz és melegkedvelő. Savtartalma viszonylag alacsony. Évi 10 ºC körüli középhőmérsékletet kíván. A kinyílt virág már -2 ºC-on megfagy, télen pedig a -20 ºC a kritikus. Fényigénye is magasabb az almánál, ugyanakkor a forró nyári időszakokban, aszályban hőgutát kaphat, ami levélszáradásban nyilvánul meg.[/dropcaps]

Igényes a talajjal szemben is, így a jó szerkezetű szerves és tápanyagokban gazdag, középkötött, közömbös pH-jú, jó vízellátású talaj az optimális számára szélvédett fekvésben. Száraz, sovány homokon vagy nagyon kötött, erősen meszes talajokon rövid életű, és gyümölcse kövecses lesz. Az almához hasonlóan a körte is önmeddő, porzót igényel, ahol is fontos a kölcsönös megtermékenyítő képesség és az együttvirágzás.

A körtefa meghálálja, ha időnként megkapáljuk, gyomtalanítjuk a tövét így könnyebben jut vízhez, sőt a nyári hónapokban öntözzük is akár úgy, hogy az öntözővízbe teszünk egy kis tápoldatot is. Betegségei közé tartozik a tűzelhalás, amit igen körültekintően kell kezelnünk, de védekeznünk kell a varasodás, levélfoltosság, körterozsda, monília ellen is. Kártevői közé tartozik a körtebolha és a körtemoly, de a körtedarázs is nagy károkat okozhat.

Fontos a szedési idő megválasztása. Betakarítást ügyesen kell időzíteni, mivel a korai szedés esetén ízanyag és méret veszteséget okozhat, az elkésett szüret esetén a gyümölcs hamarabb romlik, tárolása nehezebb. A túl korán leszedett körte fonnyad, utóérésre képtelen, a későn szedett gyümölcs pedig puhul.

Tárolás

A körtét lehetőleg zölden, szárukkal együtt szedjük le, ha tárolni szeretnénk. Fontos, hogy a gyümölcs sérülésmentes legyen, mert ellenkező esetben nagyon gyorsan megromlik. Rekeszekben tároljuk a körét úgy, hogy szárukkal felfelé teszünk egy sort, majd ezek közé fordítva – szárukkal lefelé – még egyet. A rekeszek közé tegyünk polietilén fóliát, mert az a keletkező szén-dioxidot visszatartja, az anyagcserét lelassítja, így tovább tárolható. A legjobban 0 és -2 °C között tároljuk. A fentiek szerint még nem teljesen érett körtéket a fogyasztás előtt egy héttel vigyük szobahőmérsékletre így megindul az utóérés. Az így utóérlelt körtéket viszont mihamarabb fogyasszuk el, mert a húsa megbarnul. Fontosabb körtefajták:

Árpával érő

Ismeretlen származású, de minden gyümölcstermesztő államban eléggé elterjedt körtefajta. Gyümölcse kicsi, szabályos körte alakú, elég hosszú kocsányú. Tömege 100 g körül mozog. Alapszíne citromsárga, napos oldalán aranysárga. Húsa fehér, illatos, lédús. Erős növekedésű, jó termőképességű nagy fát nevel. Érése: június vége – július eleje. Mindenütt jól díszlik, főként az Alföldön terjedt el. Igen jó minősége mellett nagy értéke a koraisága.

Bosc kobak

Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280 g). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utána viszont rendszeresen és bőven terem.

Clapp kedveltje

Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220 g. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.

Vilmos körte

A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a Bosc kobak után a legnagyobb arányban termesztik. Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy (160-220 g). Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. A vilmos körte húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehűléseket károsodás nélkül elviseli.

Dr. Guyot Gyula

Augusztus második felében érik. Optimális esetben 2-3 hónapig is tárolható. Nagy, igen nagy gyümölcsű 200-270 g, megnyúlt széles körte alakú. Héja sima, vékony, éretten szalmasárga, napos oldalán pirossal mosott. Húsa fehér, olvadó, csak ritkán kövecses. Gyenge növekedésű, kis koronát nevel. A másodvirágzásból származó terméseit még az évben kineveli. Guyot Gyula körtefa porzófái: Clapp kedveltje, Vilmos, Conference, Bosc kobak, Hardenpont.

Pacham’s Triumph

Szeptember végé érik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, tömege (200-270 g). Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a Vilmos-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes. Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel. Termőre fordulás után rendszeresen és igen bőven terem. Pacham’s Triumph körtefa porzófái: Vilmos, Guyot Gyula, Conference.

Hardenpont téli vajkörte

Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy 180-220 g-os széles körte alakú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körül kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem.

Nashi japán körte

Japánban termesztett körtét jelent, más országokban ezt a gyümölcsöt különböző nevekkel illetik, pl. vízikörte, ázsiai körte, almakörte, körtealma. Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nashi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz).

Baltazár Tivadar

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …