Korai zöldségek vetése

Ha az időjárás megenegedi, a könnyebben felszáradó, homokos talajokon megkezdhetjük a hidegtűrő zöldségfélék, a spenót, zöldborsó, a petrezselyem, a pasztinák,  a fokhagyma és a zöldhagyma vetését.

Az egyik legrégebbi zöldségnövényünk a spenót. Mészben és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, nagy tápértékű növény. A tápanyagok közül főleg a nitrogénnel szemben igényes, talajára ezért vetés előtt vagy kelés után nitrogéntrágyát adagolunk. A spenót sortávolsága 20-25 cm, de szórva is el lehet vetni, ügyeljünk azonban arra, hogy megfelelően széles sávokat válasszunk. Ha a szívleveleket meghagyjuk, a spenótot folyamatosan szedhetjük, mivel ezzel az új levelek sarjadzását segítjük elő.

A zöldborsó vitaminokat, fehérjéket, szénhidrátot, meszet, foszfort és vasat is tartalmaz. Jól tűri a hideget, a spenóthoz hasonlóan 3-4 oC-on már csírázik. Kora tavasszal viszont inkább ajánlott a hidegtűrőbb, rövidebb tenyészidejű, gömbölyű szemű, kevésbé ráncos, ún. kifejtő borsó vetése, később vethetők a már erősen ráncos szemű, későbbi érésű, de bőtermőbb és finomabb ízű velő fajták is. A borsó pl. paprika, paradicsom, uborka után, trágyázás nélkül is jól teremhet. A vályogtalajon érzi jól magát, de akár homokon is termeszthető. Jól előkészített talajba 5-8 cm mélyre és 25-30 cm sortávolságra vetik. A vetés után ajánlott, hogy a talajt lehengerezzük.

A petrezselyem és a pasztinák a leghidegtűrőbb zöldségek közé tartoznak, képesek akár egész télen takaratlanul a földben áttelelni. Tavasszal azonban nem érdemes sokáig meghagyni őket, mert könnyen magszárba mennek és ilyenkor már nem fogyaszthatók. Nedves, káliumban gazdag laza talajon fejlődnek a legjobban. 1-2 cm mélyre és 30-40 cm sortávolságra vessük. Kelésük hosszadalmas, akár 3-4 hétig is elhúzódhat. Pár leveles korban az állományt 2-3 cm-es tőtávolságra kiegyeljük, és gyommentesen tartjuk.

Ha ősszel nem ültettünk dughagymát, most megtehetjük. A zöldhagymának ültetett  vöröshagyma vitaminban, ásványi sókban és baktériumölő allilszulfidban gazdag, Ültetés után pár hét múlva már kihajt és frissen fogyasztható. A hagymalégy károsítása ellen ha nem akarunk permetezni, fátyolfóliával takarva védhetjük  meg az állományt.

A fokhagyma a talajra meglehetősen igényes, a jó minőségű vályogtalajt kedveli. A csávázott fokhagyma gerezdek ősszel, vagy kora tavasszal ültethetők 25-30 cm sor- és 5-6 cm tőtávolságra.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …