Kora tavaszi védekezések a kártevők ellen

[dropcaps]A gyümölcsfák tavaszi kezelését a házi kertekben némileg bonyolítja, hogy általában több gyümölcsfajt és fajtát termesztünk, emiatt megtörténik, hogy a vegetáció alatt az egyik növény virágzása vagy érése a befolyásolja a másik fajta permetezését. Ezért az egész évi sikeres védekezés egyik fontos követelménye, hogy az alapvető kezelésnek számító lemosó permetezéseket már nyugalmi időben, illetve rügypattanáskor vagy fakadáskor végezzük el.[/dropcaps]

Az almafákon a téli metszés és faápolási munkák befejezése után a kórokozó gombák elleni rezes kezelést és a kártevők elleni permetezést még a fák kivirágozása előtt kell elvégezni. A kora tavaszi kártevők ellen a pirosbimbós állapotig elvégzett kezelés azért is fontos, mert a későbbi védekezés lehetősége már korlátozott. A kaliforniai pajzstetűk és a vértetűk valamint az atkák, a bimbólikasztók és sodrómolyok ellen végzett kezelés ebben az időszakban szintén elengedhetetlenül szükséges. A későbbi tömeges elszaporodásukat akadályozzuk meg, ha pl. Oleoekol 1 %-os oldattal időben elvégezzük a lemosó permetezést. Az egyéb kórokozók ellen külön használjunk réz- és kénkészítményeket, melyek az áttelelő veszélyes kártevő gombabetegségek kórokozóját pusztítják.

A körtefákon a körte levélbolha és a füstösszárnyú körte-levélbolha tömeges elszaporodásának megakadályozására a fehérbimbós állapotig használjunk a lemosó permetszereket. Természetesen elengedhetetlen az alma és körte ventúriás varasodása valamint a tűzelhalás ellen elvégzett rezes permetezés is.

Az őszibarack fákon a kaliforniai pajzstetű, a levéltetű és a takácsatka elleni védekezés érdekében szükséges a kora tavaszi permetezést végrehajtani. A levélfodrosodás ellen úgyszintén időszerű a védekezés.

A szilvaültetvényekben a rügypattanás előtti permetezést elsősorban a kaliforniai pajzstetűk elleni védekezés indokolja. Egyúttal a már kelésben levő atkák és levéltetvek ellen is alapozó hatása van a lemosó permetezésnek.

A szőlőben metszés után a szőlőrügy ún. bolyhosodási állapotától az első két levél kifejlődéséig alkalmazható a lemosó permetezés, amellyel a rügypattanáskor károsító atkát és a szőlőiloncát is jól lehet irtani.

A kora tavaszi lemosó permetezést alaposan végezzük, a permetlé mindenütt áztassa át, mossa le a fák törzsét, vázágait, még a fa tetején levő vesszőket is, mert ott is megtelepednek a pajzstetvek, atkák, levéltetvek. A fák törzsét a föld színéig permetezzük meg alaposan, mert a kéregrepedésekben is nagyon sok kártevő lárvája, bábja, petéje vészeli át a telet.  A virágzás kezdetén már ne permetezzünk, mert hatással lehet a virágok kötődésére, s az egyéb kedvezőtlen körülményekkel párosulva akár 20- 30 % terméskiesést is okozhat.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …