Komplex termés- és jövedelembiztosítás állami támogatással az USA-ban

Tom Vilsack amerikai agrárminiszter nélkülözhetetlennek tartja a termés PPP-partnerség alapján történő biztosítását az élelmiszerellátás biztonsága érdekében.

Idén az amerikai Cansas Cityben zajlott a mezőgazdasági biztosításokra szakosodott biztosítók nemzetközi szervezetének (AIAG – Association Internationale des Assureurs de la Production Agricole) kétévenként megrendezésre kerülő világkongresszusa, amelynek a „PPP-partnerség (a magán- és a közszféra együttműködése) az élelmiszerek termelésének biztosítása érdekében” volt a fő témája.

„Európával ellentétben az USA mezőgazdasága a termések biztosítása terén nagy hagyományokkal rendelkezik, és példaképül szolgál a mezőgazdasági biztosítások piacának az egész világon” – mondta Dr. Kurt Weinberger, az AIAG és az osztrák Österreichische Hagelversicherung igazgatótanácsának elnöke a konferenciát megnyitó beszédében, aki elégedettségét fejezte ki, hogy a konferenciára 31 országból csaknem 300 küldött érkezett. „Amerikában az eredeti termésbiztosítást kiegészítették olyan komplex biztosítással, amely magában foglalja a bevételek/jövedelmek biztosítását, így kölcsönösen kombinálja a jövedelmi és árkockázatokat. Az agrárpolitika iránya szempontjából a fejlődés egyre inkább a magán- és a közszféra partnerségén alapuló komplex kockázatkezelési menedzsment irányába tart. Ennek alapján Amerikában a farmer a biztosítási díj összegének 35 százalékát állja, a fennmaradó 65 százalékot az állam fedezi” – fejtette ki bevezetőjében.

Mindezt Tom Vilsack, az USA mezőgazdasági minisztere is megerősítette: „Ha áttekintjük az elmúlt évek aszályos időszakainak hatásait az amerikai gabonatermesztőkre, látjuk, hogy ismétlődő nagy területekre jellemző extrém légköri jelenségekről van szó. A klímaváltozás ismeretében fel kell tennünk a kérdést, hogy a jövőben képesek lesznek-e a gazdák hatékonyan és fenntartható módon termelni. A termés és a bevételek biztosításának támogatásával a gazdáknak védőhálót kínálunk. Tudatában vagyunk annak, hogy a farmerek a mi társadalmunk gerincét képezik, és élelemmel látják el a családjainkat. Ezért támogatjuk őket megfelelő dotációkkal a biztosítási díjakhoz, mert így látjuk biztosítottnak saját országunkban a megfelelő és elegendő élelmiszerek termelését”.

A biztosítások támogatásának eme formáját támogatja Kurt Weinberger, aki szerint az AIAG is ebben az irányba tart: „A klímaváltozás nem áll meg sem az országok, sem a kontinensek határainál, globális kihívást jelent. Ezért minden nemzetnek saját magának is áldozatot kell hoznia a légkör védelme érdekében. Továbbra is intenzíven kell dolgoznunk a magán- és közszféra közötti partnerség modelljein. Mert alapjában véve csak olyan stabil agrárszektor képes élelmet biztosítani a 2050-re előre jelzett 9,5 milliárd embernek a Földön, amely kezelni tudja a jövedelemkieséseket. A klímaváltozás és az egyre gyakrabban keletkező extrém időjárási viszonyok következményeit csak a komplex termésbiztosítás révén tudjuk a gazdák számára tervezhetővé és kiszámíthatóvá tenni. Az első lépéseket nemzetközi szinten már megtettük az előző években.”

Forrás: Agra  poisťovňa

About Jó Gazda

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …