Ki figyelmeztet a kártevőkre a saját kiskertünkben?

A háztájiban folytatott zöldség- vagy gyümölcstermelés, s benne a növényvédelem nem is olyan egyszerű, főleg ha csak vaktában permetezgetünk. Egyrészt nem olcsó mulatság, másrészt így több vegyszert is kell majd megennünk. A hatékony növényvédelemben elsősorban a pontos előrejelzések alapján elvégzett permetezések adnak megfelelő eredményt.

Az előrejelzés technikája azon a régi megfigyelésen alapszik, hogy a kártevő rovarok egy részét bizonyos színek aktívan vonzzák. Így a levéltetvek, liszteskék, gyászszúnyogok, levélaknázó legyek, fénybogarak, barkók és a cseresznyelegyek a sárga, a nyugati virágtripsz a kék, a gyümölcsdarazsak pedig a fehér színre reagálnak pozitívan. Ennek ismeretében nem száradó ragasztóval egyenletesen bevont színes műanyag lapok segítségével megállapíthatjuk, mikor és milyen kártevők települnek be növénykultúráinkba, nyomon követhetjük rajzásukat, ellenőrizhetjük a védekezések hatékonyságát, sőt, ha nagyobb sűrűségben használjuk a ragadós lapokat, jelentősen gyéríthetjük is a kártevőket. Előrejelzésre 1 fogólap 10-100 m2-re, míg gyérítés esetén 2-4 m2-re kerül 1 fogólap. A fogólapokat a növényállomány fölé 10 cm magasságban kell kifüggeszteni.

Használatuk az egész szezon alatt javasolt, ha bepiszkolódik, vagy tele lesz rovarral, újra kell cserélni. Felhasználhatók háztáji kertben, fóliasátorban, lakásban és üvegházban levéltetvek, gyászszúnyogok, molytetvek, levélaknázó legyek, földibolhák és gubacsszúnyogok előrejelzésére és gyérítésére. A sárga színcsapdát nemcsak benti növényeink védelmének a segítésére használjuk, de felhasználható a kertben is levéltetvek, molytetvek, földibolhák előrejelzésére és gyérítésére.

A fehér lapokat a gyümölcsfékat károsító rovarok előrejelzésre használjuk, egyenletesen elosztva helyezzük őket a lombkoronába, mindig virágzás előtt. A fa magasságának minden méterére legalább 2 csapda kerüljön. Cseréljük újra a ragacslapokat, ha betelnek kártevővel vagy bepiszkolódnak. Ezek a lapok felhasználhatók almában és szilvában a poloskaszagú gyümölcsdarazsak előrejelzésére és gyérítésére. A cseresznyelegyek elleni lapokat pedig mindig a cseresznyefa elvirágzása után akasztjuk ki. Előrejelzésre 1 fára 2 fogólap, míg gyérítés esetén 4-6 darabnak kell kerülnie 1 fára.

A fogólapokat a növényállomány felső ágaira kell kiakasztani. A lapokat henger alakba hajtva a mellékelt dróttal összefogatjuk úgy, hogy a ragadós felük legyen kifelé. Házikerben a kártevő gyérítésére a lombkorona magasságának minden méterére 2 db ragacslap kerüljön egyenletesen elosztva. A kihelyezést még a cseresznye sárgulása előtt el kell végezni. Cseréljük újra a ragacslapokat, ha bepiszkolódnak vagy megtelnek kártevővel. Felhasználható a cseresznye, illetve meggy cseresznyelégy elleni védelmére, valamint előrejelzésére.

A háromszög alakú fogólapot kifejezetten cserépbe vagy balkonládába helyezve esetleg magasabb növénynél fellógatva gyéríthetjük a repülő kártevőket. Használata az egész szezon alatt javasolt, ha bepiszkolódik, vagy tele lesz rovarral, ki kell cserélni. 1-2 lap szükséges belőle növényenként. Felhasználható a lakásban és a télikertben levéltetvek, gyászszúnyogok, molytetvek, levélaknázó legyek és gubacsszúnyogok gyérítésére.

Főleg az áttelelő kártevők ellen használatos ragadós szalagokat a fa törzse köré erősíteni. Ilyenkor a fa kerületétől valamivel nagyobb részt vágjunk le, és a mellékelt zsineggel kössük szorosan alul és fölül is a fa törzsének alsó részére. A kihelyezés során mindig legyen átfedés, hogy sehol ne tudják megkerülni a rovarok a szalagot. A kártevővel megtelt vagy bepiszkolódott szalagot cseréljük újra. Felhasználható gyümölcsösökben araszolólepke nőstények, hangyák és gyümölcsmolyok hernyói ellen. A színcsapdák általában 6 lap/csomagolásban kaphatók.

Tamašek

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …