Katicabogárral a levéltetvek ellen

A kártevők természetes ellenségei és parazitái speciális illatanyagot bocsátanak ki, amelyet a kártevők észlelnek és riasztólag hat rájuk.

Az acs.org egy különleges és a gyakorlatban hasznosítható felfedezésről számolt be. Ismeretes, hogy a növényevő rovarok nagy károkat okoznak a házikertekben is, ahol a növényvédő szerekre csak

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kutatói felfedezték, és kísérletekkel bizonyították, hogy a kártevők természetes ellenségei és parazitái (pl. a levéltetveket pusztító katicabogarak) speciális illatanyagot bocsátanak ki, amelyet a kártevők észlelnek, és amely a megtámadás előtt is riasztó hatást fejt ki rájuk. Az illattól „elbátortalanodva” a célzott rovarok egy része eleve más eleséget keres. Ezt kihasználva, a növényvédők a rovarölő szerek helyett  a „félelem illatának” palackozását és a megvédendő növények körzetében való terjesztését javasolják, ami önmagában is elegendő lehet a nagyobb kártétel kivédésére, illetve a kártevők gyérítésére. Ezzel egyben elejét lehet venni a kártevők növényvédő szerekkel szembeni rezisztenssé válásának is.

Megállapították, hogy a felfedezés jelentősen hozzájárulhat a környezetbarát növényvédelem szélesebb körű alkalmazásához, és a paraziták illatanyagának terjesztése a kártevők szaporodására is fékező hatást gyakorol. A fenti ismeretek birtokában az ACS megkezdte a katicabogarak illatanyagának begyűjtését és a levéltetvek elriasztásában való tesztelését. (acs-agroinfo)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …