Karcsúsodó egyben konkrétabb fajtakínálat

Az év végi szakmai rendezvényeket járva egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy pl. a meghatározó vetőmag-forgalmazó cégek 2016-os kínálatukat jelentős mértékben ésszerűsítik, és inkább az adott térségekbe leginkább megfelelő és bizonyított fajtákat, illetve hibrideket sorolnak be az aktuális kínálatukba, s így a több száz fajtából álló kínálatok végre karcsúsodhatnak, megkönnyítve ezzel a termelők számára is az eligazodást az eddigi végeláthatatlan ajánlatokban.

Erre hívták fel a figyelmet az RWA Sempol csoport december elején Szencen megtartott évadzáró szakmai rendezvényén a cégcsoport illetékes vezetői. Ivan Valdner cégvezető rövid megnyitója után Peter Jablonický, a kukorica és az olajnövények termékmenedzsere bejelentette, a jövő évi kukorica kínálatukban az eddigi 26 hibrid helyett már csak 18 szerepel, amelyeket 6 éréscsoportba sorolva kínálnak a termesztőknek. A legkorábbi éréscsoportban, ahol a FAO 180-240 mutatóval rendelkező érésidejű hibridek szerepelnek, az extra korai (FAO 180) ES Ardent mellett a FAO 240-es érésidejű ES Palazzo-t emelte ki az előadó. Ez az átmeneti szemtípusú ún. Tropical Dent hibrid, amelyet elsősorban magas hozamképessége, stabilitása, termésének keményítőtartalma, illetve nagy zöldtömege emel az átlag fölé. A FAO 250-300 éréscsoportban az ES Beatle és Markíza mellett két újdonságot is bemutatott. Az ES Fireball (FAO 260) silóhibridként elsősorban zöldhozamának tömegével és szárazságtűrő képességével szerepel az élvonalban, eddig az állami fajtavizsgálati kísérletekben kifejezetten jól szerepelt, csoportjában az élen végzett. Az ES Asteroid (FAO 290) szemes hibridként a legkorábbi a kínálatukban, különböző feltételek között is megtartja stabil hozamképességét, amelyet nagyon jó szárazságtűrő képessége is elősegít. Tropical Dent típusú hibridként nagyon jó vízleadó képességgel és alacsony betakarításkori nedvességtartalommal rendelkezik. Mivel korán (már szeptemberben) betakarítható, jó előveteménye lehet a gabonaféléknek.

Peter Jablonický, a kukorica és az olajnövények termékmenedzsere elsősorban az RGT Phileaxx (FAO 400) szemes hibridet ajánlotta a termesztők figyelmébe
Peter Jablonický, a kukorica és az olajnövények termékmenedzsere elsősorban az RGT Phileaxx (FAO 400) szemes hibridet ajánlotta a termesztők figyelmébe

A FAO 300-350 éréscsoportban a DS 0336, a Helena és az ES Gallery mellett a Chapalu (FAO 350) hibridet kifejezetten alacsony szár jellemzi, amely a generatív típusok jellemző tulajdonsága – a növény az energiáit nem a szár és a zöldtömeg fejlesztésére, hanem a mag, vagyis a termés képzésére összpontosítja, így hozamképességével felveszi a versenyt a fölötte lévő éréscsoportba tartozó hibridekkel is. A FAO 360-400 középkései éréscsoportban az RGT Futurixx, a Luciana az RGT Alexxandra, a DA Sonka, a Scandi CS és az RGT Phileaxx képezi a kínálatot. Közülük az RGT Alexxandra (FAO 390) alacsony generatív típusú, kiváló hozamképességű hibrid (a tőketerebesi térségben az élen végzett a fajtakísérletekben), az RGT Phileaxx (FAO 400) tipikus szemes hibrid nagyon jó vízleadó és szárazságtűrő képességgel rendelkezik. A magyarországi fajtakísérletekben (145 telephely) több éven át az élen végzett az éréscsoportjában.  A FAO 400-450 éréscsoportban az Alcimill (FAO 410), a legkésőbbi FAO 450 feletti éréscsoportban a Golias (FAO 550) képezi a kínálatot.

A jövő évre szánt napraforgókból két hibridre hívta fel a figyelmet az előadó. Az ES Terramis CL, amint azt a neve is mutatja, középkorai érésidejű Clearfield hibrid, amely erős szárral nagyon jó egészségi állapottal és terméspotenciállal jellemezhető.  A Mooglli CL HO magas olajtartalmával hívja fel magára az ez iránt érdeklődő termesztők figyelmét. Középkorai érésidejű, erős szárszilárdságú, csoportjában a legjobb termőképességű hibrid. Magyarországon a legkeresettebb hibridek közé tartozik.

A tavaszi gabonafélék kiválasztásának folyamatát befolyásoló tényezőket és a nemesítés célok összehangolását elemezte előadásában Jana Garaiová a gabonafélék termékmenedzsere. Ahhoz, hogy egy kinemesített gabonafajta sikerét pl. meg lehessen jósolni, több adatokra épülő tényezőt is előre kell látni és figyelembe venni. A piaci igényeket, a fajtavizsgálatok eredményeit az adott fajta variabilitását és objektív mérésekre alapozott terméspotenciálját. Ugyanakkor a kínálatban figyelembe kell venni az adott fajta vagy hibrid konkrét termesztési feltételeit, az időjárás hatásait, és mintegy legóként kell összerakni az adott térségbe leginkább megfelelő fajtakínálatot. Ehhez pedig az is szükséges, hogy a termelőket tájékoztassuk az adott fajta buktatóiról, kockázatairól is.  Mert gyakran szembesülnek azzal, hogy a termékkínálatok tömkelegében nem minden információ tartalmaz egyértelműen objektív adatokat.  A KMEMI (ÚKSÚP) kísérleti eredményei és a szakmai napokon saját szemmel szerzett információk viszont megbízható alapot szolgáltatnak a megfelelő fajta kiválasztásához, amelyet a cégi tanácsadás megerősíthet, hangsúlyozta az előadó, aki egyúttal a fémzárolt minőségi vetőmagok alkalmazásának fontosságára is rámutatott.

Jana Garaiová szerint a termelőket tájékoztatni kell az adott fajta buktatóiról, kockázatairól is
Jana Garaiová szerint a termelőket tájékoztatni kell az adott fajta buktatóiról, kockázatairól is

A Sempol tavaszi kínálatában a gabonafélék közül a sörárpa fajták játszanak fontos szerepet. A Kangoo és a Malz már a termelőknél bevált és a malátagyártók által elfogadott fajták közé tartoznak. Mellettük a kínálatukban megtalálhatók a Signora, a Sunshine, az Olympic, a Calcule és a Cerbinetta fajták is. A Signora korai-középkorai érésidejű, extra malátaminőséget adó fajta, amelyet a KMEMI kontrollként alkalmaz a kísérletekben. A Heineken már besorolta az elismert és termesztésre ajánlott fajták közé, és évente 10-12 ezer tonna felvásárlását tervezi belőle. A Sunshine kiváló malátaminőséget garantáló fajta, magas hozamképességű, a ledőléssel szemben ellenálló. A malátagyártók jelenleg vizsgálják a jegyzékükbe való besorolás érdekében.  Az Olympic újdonságként szintén a malátagyártók által vizsgált fajtakörbe tarozik, minősége, hozamképessége és kiváló egészségi állapota erre predesztinálja. A Calcule kiváló minősége mellett a gyengébb termesztési feltételek között is biztosítja az elvárt hozamokat.  A Cerbinetta kiváló minősége mellett elsősorban szárazságtűrő képességével tűnik ki, egyelőre a lehetőségre vár.

A tavaszi búzafajták között a Sensas és a Lennox  járóbúza mellett a sósszigeti Doridur a kemény tavaszi durumbúza bővítik a kínálatot. Az előadó szólt az általuk forgalmazott  zab-, borsó- és lucernafajtákról, valamint az extra minőségű őszi gabonafajták újdonságairól (Berstein, Emilio, Julie, IS Laudis) valamint a takarmányminőségű és kekszgyártásra is kihasználható Hewitt-ről is.

A növénytermesztésben kihasználható biostimulátorok kínálatát Patrik Ciklamini, a cég termékmenedzsere ismertette, aki elmondta, hogy a rövidesen napvilágot látó új katalógusukból ezekkel a készítményekkel részletesen is megismerkedhetnek az érdeklődő termesztők. A termékek közül a huminsavat tartalmazó Rokolan és a Rokohumin készítményeket emelte ki. A Rokolan a csávázott vetőmagok csírázását és kelését segíti, a Rokohumin levéltrágya, amely a kikelt és fejlődésben levő növényállományok tápanyagellátásában mutat ki szemmel látható eredményeket. Ezeket a KMEMI vizsgálatok is megerősítették. A zöldség és gyümölcsfélék mellett ma már a gabonafélékben és a kukoricában is alkalmazzák, kukoricába például az RWA kedvezményes csomagban az ADAMA készítményeivel együtt kínálja. A levéltrágyák kínálatában az Itaka mikroelemeket is tartalmazó készítmény, a Lebosol pedig egy tápelemet tartalmaz, amivel elsősorban a kalcium-, magnézium- és a kénhiány tünetei kezelhetők. A Humac Agro a talaj életképességének javítására felújítására javasolt, a mikrogranulátumokat tartalmazó készítményeket szintén forgalmazzák, az ezekhez szükséges adagoló berendezéseket is biztosítják az érdeklődőknek.

Patrik Ciklamini Rokolan és a Rokohumin készítményeket emelte ki
Patrik Ciklamini Rokolan és a Rokohumin készítményeket emelte ki

A Sempol partnereként a Bayer CropScience rendszeresen részt vesz a szakmai termékbemutatókon, amelyeken a Bayer készítményeivel kezelik az állományokat. A szenci idényzáró rendezvényen Józan Gáspár a Bayer illetékes területi képviselője két növényvédelmi újdonságról tájékoztatta a jelenlevő gazdákat. A Zantara gombaölő készítmény, amelynek új hatóanyaga a bixafen, amely a növény levélzetének védelmét szolgálja a gombabetegségek kifejlődése ellen. Tény, hogy az egészséges és gazdag levélfelület a várt terméshozama egyik alapja, a búza esetében ehhez a zászlóslevél védelme is fontos, amire ez a készítmény szintén hozzájárul. A Zantara a búzafélék összes gombabetegsége ellen hat, amibe az utóbbi időben egyre veszélyesebb helmintospóriumos fertőzés is beletartozik. Az árpafélékben szintén komplex védelmet biztosít, a szer EC formulációja biztosítja kiváló szétterülését az egész felületen. Ajánlott adagja 1,2 l/ha. A hozzá ajánlott Cerona növekedésszabályozó a 2016-os év újdonsága, alkalmazását a növekedésszabályozók egyre növekvő mértékű felhasználása indokolja. Jellegzetessége, hogy csak nagyon rövid ideig (3 napig) hat, a forgalmazó viszont sem a DAM levéltrágyával, sem a herbicidekkel való kombinációt nem ajánlja.

Józan Gáspár a Bayer illetékes területi képviselője többek között a Zantara új gombaölő készítményről tájékoztatta a jelenlevő gazdákat
Józan Gáspár a Bayer illetékes területi képviselője többek között a Zantara új gombaölő készítményről tájékoztatta a jelenlevő gazdákat

A Maister Power új több hatóanyagú gyomirtószer a kukoricába, amely gyakorlatilag az összes veszélyes gyomféle ellen védelmet nyújt a kultúrnövénynek. Hatóanyagai:  iodosulfuron-methyl,  thiencarbozol-methyl és foramsulfuron.  Ajánlott adagja 1,5 l/ha, 200-300 liter vízben, 30 oC-ig  alkalmazható, az esővel szembeni lemosódás 2 órán belül  nem fenyeget, az előadó szerint levéltrágyával való keverése azonban nem ajánlott. A Bayer széleskörű gyomirtó-kínálata mellett az előadó említést tett a vetőmagok csávázására ajánlott készítmény, a Sonido engedélyokiratának kibővítéséről is, amely alapján immár a kukoricában is alkalmazható, egyelőre a drótférgek ellen. És ami egy évtizeddel ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek tűnt, ma már valóság, a kukorica fuzáriumos megbetegedése elleni kezelések alkalmazása ma már egyre gyakoribb, a Prosaro erre jelent megoldást.

Az egykori Agrovita utódjaként egy évvel ezelőtt megalakult Adama Slovakia vegyszerforgalmazó cég képviseletében Ervin Máťuš ismertetőjében először a cég termékpolikájáról szólt, amely a hamisítások megakadályozása érdekében egységes csomagolástechnikát vezet be a termékeire. A vegyszerkínálatukról elmondta, hogy több újdonságot is kínálnak majd a következő szezonban, többek között a Goltix Gold a cukorrépatermesztésbe, az Artemis gombaölőszer a gabonafélékbe, a Custodia kombinált gombaölő készítmény a repcébe, a Starship a kukorcába ajánlott. A Trimmer a gabonafélékben alacsonyabb hőmérsékleten is alkalmazható gyomirtószer, és a Tomigan  250 EC szelektív herbicid 50 hektárra kiszámított kedvezményes csomagban kerül a felhasználókhoz. A Banjo Forte a burgonyatermesztésbe ajánlott két hatóanyagú gombaölő szer, amely a szárat és a gumót is védi a fertőzésektől.

Az Adama Slovakia vegyszzerforgalmazó cég képviseletében Ervin Máťuš több újdonságot is bemutatott
Az Adama Slovakia vegyszzerforgalmazó cég képviseletében Ervin Máťuš több újdonságot is bemutatott

Kép és szöveg: Szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …