Játszókertek

Ha a kerttulajdonos családjában gyermek van, akkor a játszókert a kert nélkülözhetetlen része. Erre már a kert tervezésekor gondolnunk kell. Figyelembe kell vennünk a gyermekek igényeit, szempontjait. Úgy kell megterveznünk és kiviteleznünk a kertet, hogy az megfeleljen a felnőtteknek ugyanúgy, mint a gyermekeknek. A játszókert legyen esztétikus, biztonságos és szórakoztató.

Sok játszókert úgy épül, hogy az a felnőttek ízlésvilágának feleljen meg nem pedig a gyerekek igényeinek. A drága hinta vagy a még drágább játékház inkább a felnőtteknek készülnek, mint a gyerekeknek. A gyereket nem a drága építmény érdekli, hanem a szétszedhető és újból összerakható és variálható „vár”, kartondobozból összerakható kalózhajó, stb. A kicsiket pedig a homokozó, a vödör, a teáscsésze, stb.

Nagyon komoly feladat a játszókertek létrehozásánál a balesetveszély elhárítása. A gyerekek ugyanis mozgékonyak, de igen csekély a veszélyérzetük. Továbbá fontos, hogy a játszókertek köré ne ültessünk mérgező és tövises növényeket.

A játszókertek főbb alkotóelemei: a homokozó, vadregényes kertrész, játszótér, pancsoló medence.A homokozó

Minden kis gyermek legkedvesebb játszóhelye a homokozó. A homokozót úgy kell elhelyeznünk, hogy az mindenképp szem előtt legyen. A homokozó lehet terepbe süllyesztett, vagy az abból kiemelkedő homokozó láda.

A terepbe süllyesztett homokozó elkészítésének munkamenete a következő:

  1. A gödör kiásása, amely kb. 180 x 180 cm alapterületű legyen, mélysége pedig 35 cm.
  2. A gödör aljára terítsünk 5 cm-nyi homokot.
  3. 1 colos deszkából szabjunk ki négy darab 150 x 30 cm-es darabot. A deszkákat helyezzük el a gödör falai mentén, majd rögzítsük 2×2 colos kb. 50 cm hosszú földbe vert cövekekkel.
  4. A gödör aljára (a homokra) tegyünk pozdorjalemezt, melybe néhány 1,5 centis vízelvezető lyukat fúrunk.
  5. A homokozót töltsük meg 25 cm vastagon finom homokkal.
  6. Az oldaldeszkák mögötti hézagot töltsük vissza földdel.
  7. A homokozó körül rakjunk le egy sor 45×45 cm-es járdalapot. A lapokat ültessük habarcsba.
  8. Végezetül készítsünk fedelet a homokozó fölé, mellyel játék után a homokozót lefedjük, hogy abba macskák, kutyák, stb. ne járjanak.

A homokozó láda elkészítése egyszerűbb, és bárki egy kis ügyességgel elkészítheti. Alakja lehet négyszögletes, méhsejt alakú, stb. A munkamenet hasonló a süllyesztett homokozó elkészítésének a munka-menetelével.

Vadregényes kertrész

Nagyobb gyerekek játszóhelye. A vadregényes kertrész legfontosabb alkotóelemei a fák, melyekre lehet mászni, esetleg házikót építeni. Itt elbújhatnak a felnőttek szemei elől. A felnőttek elleni „összeesküvések” legfontosabb helyszínei. A lényeg az, hogy ez a kertrész minél jobban megmozgassa a gyerekek képzeletét. A kert ezen részét legjobban maguk a gyerekek tudják kialakítani. Ezt rájuk kell bízni!

Játszótér

Magán a játszótéren helyezzük el a hintát, a mászókötelet, a csúszdát, stb. Ügyeljünk a biztonsági előírásokra! Legjobb, ha ezeket a berendezéseket megbízható helyről szerezzük be. Csak minőségi bizonyítvánnyal rendelkező berendezéseket vásároljunk meg. Ne feledjük, gyermekeink egészségéről van szó.

Pancsoló medence

A forró nyári napokon szabadban a pancsolás nagyszerű játék, emellett kellemes és egészséges. Azonban az apróságokat sohase hagyjuk magukra, ugyanis a járást tanuló gyermek már néhány centis vízbe is belefulladhat.

A medence kialakításakor ügyeljünk, hogy körülötte csak füves rész legyen mivel a bokrokról és fákról lehullott levelek fölöslegesen szennyezik a medence vizét.

Legegyszerűbb megoldás, ha felfújható típusú pancsoló medencét használunk. Ezt ugyanis használat után leereszthetjük, majd eltehetjük. Ha úgy döntöttünk, hogy épített medencét szeretnénk, akkor ezt bízzuk szakemberre.

Kerti bútorok

A kerti bútorok a kert nélkülözhetetlen tartozékai. Két fő típusuk van: állandó és öszszecsukható. Az állandó kerti bútorok egész évben a kertben maradnak és rögzítettek. Az összecsukhatókat ott állítjuk fel, ahol éppen akarjuk, ez előnyt jelent. Az állandó jellegű bútorok elhelyezését már a kert tervezésénél el kell döntenünk.

A legfontosabb állandó jellegű kerti bútor a pad. Padokat készíthetünk a fa körül, a pihenőn, a sétány mentén, stb.

A legtöbb esetben a padok ülőkéit fából készítjük. A padok lábait is fából készítjük, de vannak pilléres padok is. A pilléreket téglából húzzuk fel. Az ülőkéket rozsdamentes csavarokkal fogassuk a pillérekhez ill. a lábakhoz. A padok formáinak, alakjainak csak a fantáziánk szab határt. A pilléres padokat többnyire a pihenőn építjük fel, míg a lábas padokat a kert különböző helyein, pl. a sétány mentén.

Meg kell említenünk még a kőből készült padokat is, melyeket többnyire a kastélykertekben látunk. Ezek a típusú padok azonban nem illenek egy átlagos modern kertbe.

A kerti bútorok közé soroljuk még a hintaágyat, napozóágyat, piknikasztalt, a kerti asztalt, stb.

Fontos követelmény a bútorok elhelyezése. Ezeket ugyanis úgy kell megválasztanunk és elhelyeznünk, hogy azok harmonizáljanak a kerttel. Pl. egy kisebb kertbe ne igyekezzünk állandó jellegű bútorokat építeni. Ide a kevés helyet foglaló összecsukható bútorok illenek.

Kép és szöveg: Farsang István
Error: the communication with Picasa Web Albums didn’t go as expected. Here’s what Picasa Web Albums said:

Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/timea.szilvassy/album/AKertEgyebLetesitmenyei?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.

About Farsang István

Cikkajánló

Most ültesse el a tavasszal virágzó hagymásokat

Októberben alig akad valami, ami miatt tenni-venni lehet a kertben. Mindez azonban nem jelenti azt, …