Itt a szamóca telepítésének ideje

A bogyós gyümölcsök közül a szamóca az egyik legkedveltebb, augusztusban, vagy legkésőbb szeptember elején telepítve már a következő évben termést várhatunk belőle. 

Ehhez természetesen erős, dús gyökérzetű egészséges palántákat kell ültetni. Ügyelni kell arra is, hogy vannak olyan ún. hímsteril fajták, amelyek mellé megporzó fajták kellenek, hogy termést hozzanak. Ezt a palánták vásárlásakor vagy beszerzésekor tisztázni kell. A szamóca tápanyagban gazdag és jó vízellátású humuszos talajt igényel. Mivel általában három-négy évig marad egy termőhelyen, ajánlott, hogy a telepítés előtt gondoskodjunk a talaj táperejének megfelelő feltöltéséről. Erre jól érett istállótrágya a legalkalmasabb, négyzetméterenként 10–15 kg mennyiséget dolgozzunk be a talajába még a telepítés előtt. Műtrágyát elsősorban a termesztés során fejtrágyaként juttatunk ki. A szamóca kedveli a jó mélyen megművelt laza szellős talajt, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy az istállótrágyát csak a talaj felsőbb rétegeibe dolgozzuk be, mivel a szamóca gyökerei sekélyen helyezkednek el. Biztosabb az eredés, a gyökeresedés, ha a szamóca talaját még a palánták kiültetése előtt takarjuk. Ez történhet valamilyen szerves eredetű anyaggal, szalmával, tőzeggel stb., újabban azonban inkább a fekete fóliás takarás terjedt el.

Az idős ribiszke- és köszmétebokrokat már a betakarítás után ajánlott kiritkítani. Az augusztusi ritkításnak az az előnye, hogy ilyenkor lombos állapotban jobban látszik, mennyire sűrű a bokor. Egyúttal a kivágott ágakkal a fertőzött hajtásokat is eltávolíthatjuk, így azok nem fertőzik tovább a növényt. Ugyanígy ki kell vágni az állományból a letermett málnavesszőket is. A vesszőket közvetlenül a föld felett vágjuk el, hogy helyet biztosítsunk az új hajtásoknak.

Az idős cseresznye- és meggyfákat most ifjítsuk meg, és az ágak lefűrészelése során keletkezett sebeket gondosan zárjuk le faseb-kátránnyal vagy fémmentes olajfestékkel. Egyben a tősarjak eltávolítását is elvégezhetjük.

A köszmétebokrok félig elfásodott hajtásaiból készítsünk dugványokat. Ezeket gyökereztetés céljából ültessük el árnyékos helyen jó minőségű talajba, és gondoskodjunk gyakori öntözésükről. Meggyökeresedésüket elősegíthetjük, ha fóliából kis sátort húzunk a dugványok fölé.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …