Ismert kacsafajták – a pekingi kacsa

[dropcaps]Az egész világon az egyik legismertebb kacsafajta a pekingi kacsa. Ezt a kacsafajtát Peking környékén tenyésztették ki. Az 1870-es években vitték először Kínából Észak-Amerikába, majd ezután került hozzánk, Európába.[/dropcaps]

Színe fehér vagy tejfölsárga. A tojók súlya 3 kg körüli, míg a gácséroké a 4 kg-ot is eléri, sőt néhány esetben ezt túl is szárnyalja. Évente 130–140 db, 80–90 gramm súlyú tojást termel. Egyes kitenyésztett vonalak 150–170 db tojás termelésére is képesek. A tojások termékenysége, keltethetősége kifejezetten jó, az összes kacsafajta közül a legkiválóbb.

Fiatalkori növekedési erélye nagyon jó, ezért pecsenyekacsa-nevelésre igen alkalmas fajta. A nagy testre, a gyors fejlődési képességére jellemző, hogy 4 hónap alatt eléri az anyatest nagyságát. A fiatal kacsák húsa fehér, finom rostú, az öregebbeké már sötétebb színű és keményebb.

A pekingi kacsa tollruhája dús, többnyire finom, puha pelyhekből áll. Igénytelensége túltesz minden eddig ismert kacsarokonán. Takarmányban nem válogatós, a legsilányabbat is gond nélkül elfogadja.

A pekingi kacsa 5 hónapos korára ivarérett, 7 hónapos korára tenyészérett lesz. Jól kötődik, jól honosodik, klimatikus viszonyaink mellett ugyanazokat az eredményeket, vagy annál jobbat is felmutat, mint amit származási helyén produkált. Szervezete szilárd, betegségekkel szembeni ellenállóképessége jó. Ha megfigyeljük a gazdasági termelési eredményeit, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legjobb kacsafajtával állunk szemben.

A 3 hetes kacsa átlagsúlya: 75 dkg, a 2 hónapos 2,5 kg, a 3 és fél hónaposé 3,5 kg, a hízóképesség 20 nap alatt 1-1,5 kg, a tolltermelése egy tépésre 70 gramm, vágás után, teljesen megkopasztva 200 gramm.

További kacsafajták

A pézsmakacsa

A házikacsától eltérő fajba tartozik. Erre utal különleges színe és hangja is. Ha valaki kacsamáj tenyésztésre szakosodik,ezt a fajtát ajánljuk, ugyanis a kacsa tömése által több mint 1 kg-os májat is elérhetünk. Érdekessége azonban, hogy a más fajtákkal való keresztezés által az utódik nem termékenyek, de hústermelésre nagyon is ajánlottak.

A ruáni kacsa

Nagyon közkedvelt és népszerű, kimondottan hústermelésre kitenyésztett kacsa. A tőkés réce vagy ahogyan népies nyelven ismerik a vadkacsa, nagyobbméretű változata, ugyanis olyan mint egy óriás vadkacsa.

Sok jó tulajdonsággal rendelkezik, ezért Franciaországban az első számú kacsafajtaként kezelik. A pekingi kacsával történt keresztezése által az apai vonalak kiugró teljesítményeket hoznak, ezért ilyen formában többen foglalkoznak tenyésztésével. A gácsér robusztus méretű 4,5 kg, egyes esetekben még az 5 kg-ot is eléri, a tojó 3,5 kg súlyú.

A pomorániai kacsa

Ez a kacsa a legrégibb európai fajta. Egyes országokban különböző neveken szerepel, ezért sokszor összetéveszthető. Hívják termondi kacsának, svéd kacsának. Az összes fajta közül már messziről felismerhető jellegzetes fehér hosszúkás torokfoltjáról.

Hasznos tulajdonságai és a betegségek elleni ellenállóképessége miatt közkedvelt fajta.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …