Intenzív aromája van a lestyánnak

A lestyánt elsősorban fűszernövényként használják, az egyik ismert konyhai fűszernek, a „Vegetának” is az alapanyaga. Évelő növény, magassága elérheti akár a 1-1,5 métert. Mivel évelő, a talaját vetés előtt fel kell töltenünk tápanyagokkal. Ültetés előtt a műtrágyák közül 40 dkg szuperfoszfát, 25-35 dkg kálisó és 20-30 dkg pétisó elegendő 10 négyzetméterenként. Nitrogéntartalmú műtrágyával (4-5 dkg hatóanyag, ez 15-20 dkg pétisónak fele meg) a vegetációs időben 1-2 alakommal fejtrágyázzunk. Kevésbé hőigényes, magjai 4-5 oC-on már csírázásnak indulnak. Levelei kissé érzékenyek a fagyra, de a gyökerei a kemény, hideg teleket is átvészelik, és csak ritkán fagynak meg. Fénykedvelő, kevés napfényen a levelei szinte teljesen elveszítik jellegzetes zelleres illatukat. Vízigényes, ezért homoktalajokon inkább ne ültessünk lestyánt.

Szaporítása helyrevetéssel, palántázással és tőosztással történhet. Helyrevetéskor a felásott talajt munkáljuk el és gereblyézzük simára. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat 60 cm-es sortávolságra, és 1–3 cm mélyre. A sorok végét jelöljük meg, hogy tavasszal már korán el tudjuk végezni a gyomtalanítást. Amikor a növények 3–4 levelesek lesznek, kiritkítjuk őket kb. 40 cm-es tőtávolságra. A leveleit minden évben kétszer, nyár elején és ősszel is szedhetjük, de az elsőéves fiatal állományt csak egyszer, ősszel szedjük.

A magtermését a folyamatos érés és a magok pergése miatt több szakaszban takarítjuk be. Ne várjuk meg a teljes érést, hanem amikor a magot tartalmazó ernyők már barnulni kezdenek, metszőollóval vágjuk le őket, és száraz helyen utóérleljük. A száraz levél porítva is tárolható, a zöld levél pedig ledarálva és besózva. Intenzív aromája miatt – például sok illóolajat is tartalmaz – mindig gondosan zárt edényben tároljuk. (sz-md)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …