Indiai futókacsa, a meztelencsiga könyörtelen ellensége

Régóta közkedvelt kacsafajta ez a groteszk kinézetű madár, de az igazi szlovákiai karrierje a kétezres évek elején kezdődött, amikor egyre többen tartottak indiai futókacsát vagy ahogy népiesen nevezik, pingvinkacsát. Ezt a megnevezést elsősorban a felegyenesedett tartása miatt kapta. Nagyon hasznos, mivel gyakorlatilag összeszed minden kártevőt a kertben, de emellett legnagyobb kedvence  a meztelencsiga. Az ilyen nem kívánatos csigákkal ellepett kertet néhány hét alatt teljesen megtisztítja, ráadásul a csigapetét is összeszedi, amivel a megakadályozza a szaporodásukat. Az indiai futókacsa egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy mindent vízzel nyel le. A darát és a tápot is vízbe áztatva eszi meg, de nem kell beáztatni nekik, mivel megoldják maguk, csak legyen egy tál víz az eledel mellett. Az eleséget a csőrükkel felkanalazzák, majd odamennek a vízhez és azzal nyelik le. Ezenkívül összeszedik az elszórt magokat is, egész nap kutatnak a földben. Remek szaglásuk van, ezért a csigákat szag alapján találják meg. Ha szagot fognak, úgy jár a csőrük, mint egy kereplő.

A futókacsa Délkelet-Ázsiából származik, és valójában Anglián keresztül került hozzánk. Az egyenes testtartása lehetővé teszi, hogy sétáljon, vagy gyors léptekkel fusson, innen kapta a nevét. Nem totyog, mint a többi jószág. Tojástermelése kiváló, egy év alatt akár 200 tojást is tojik, de ezek a tojások nem alkalmasak étkezésre, csakúgy, mint a húsa sem. Egy gácsérral 6–8 tojó tartható. A futókacsa számára a legalkalmasabb a tágas, füves udvar, vagy kert, ahol kedvére összeszedheti a csigákat és a rovarokat. Ha van rá lehetőség, úsztatót is készíthetünk számára. A takarmányozása nem igényel különösebb odafigyelést, jóformán mindenevő. A kacsatojásokat, melyek kissé nagyobbak  a tyúktojásnál (60–75 gramm), a legjobb kotlóssal vagy keltetőgéppel keltetni, ugyanis a futókacsa nem tartozik az elit kotlósok közé. A keltetőgépben a futókacsa-tojások 28 napra kelnek ki. A kiskacsák nem kényesek, és a betegségekkel szemben eléggé ellenállók. Akik indiai futókacsa vásárlására adják a fejüket, jó, ha tudják, hogy az állat társas lény, ami azt jelenti, hogy legalább két példányt érdemes beszerezni. A kertet, ahová elhelyezzük őket, elő kell készíteni: már legalább fél évvel korábban nem érheti semmilyen vegyszer, vagyis rovar- vagy gyomirtó, műtrágya, és főleg nem csigaméreg. Repülni nem tud, de futni annál jobban, ezért egy kacsapárra legalább 500 négyzetméternyi terület szükséges. A ragadozók ellen is védeni kell, megfelelő kerítéssel kell körülvenni a telket. Az indiai futókacsát már nagyon elterjedt haszonállat tájainkon, és egyre többen tenyésztik, a hirdetések között böngészve sok ajánlatot találunk. Megállapítható, hogy jelenleg nincs olyan kacsa vagy más szárnyas, amely ennyi hasznot hajtana a gazdának, ezért is érdemes az indiai futókacsa tartása mellett dönteni, mert ennél környezetkímélőbb megoldás nemigen létezik a meztelencsigák ellen.

Kép és szöveg: Pint Sándor

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …