Ilyen még nem volt! Kárrendezés helyszíni szemle nélkül

[dropcaps]Az Agra Biztosító, a mezőgazdászok biztosítására szakosodott partnere egy teljesen új termékkel jelentkezik a szlovákiai agrár-biztosítási piacon. A jövő évre a szlovákiai mezőgazdasági termelők számára egy különleges biztosítási terméket készít elő, amely lehetővé teszi a szárazság okozta hozamkiesések biztosítását, az ún. indexált biztosítást, amely alapján nem szükséges a kárrendezést végző kárfelmérő személyes jelenléte a károsult parcellákon. Az említett biztosítási terméktípus jellemzőiről  Bán Dalibort, az Agra Biztosító igazgatóját kérdeztük.[/dropcaps]

Miben áll az új szárazság elleni biztosítás lényege?

A 2017-es termesztői szezonra a szlovákiai mezőgazdászok számára, nevezetesen  az őszi búza és a napraforgó termesztőinek egy új – eddig nem biztosítható kockázat ellen – a szárazság elleni biztosítást kínálunk. Az innováció keretében a kukorica biztosítási lehetőségével együtt az indexált biztosítási modellbe soroltuk őket.

Mi  vezette a biztosítót egy ilyen új termék bevezetésére?

A statisztikai adatok alapján ötévenként 2-3 alkalommal ismétlődő szárazság következményei rendkívüli mértékben csökkentik az egyes termények hozamait, nincs elegendő őszi csapadék, hiányzik a téli hótakaró – ezek mind olyan tényezők, amelyek gyakorlatilag minden mezőgazdasági termelőt érzékenyen érintenek. Az Agra Biztosító az anyavállalat csaknem 70 esztendős hagyománya és a szomszédos négy európai kirendeltség tapasztalatai alapján minden évben igyekszik új termékekkel megjelenni a szlovákiai agrárbiztosítási piacon is.

Miben különbözik az indexált szárazságbiztosítás az eddig ismert termékektől?

Amint említettem, ügyfeleinknek eddig a szemes és a silókukorica szárazság elleni biztosítását tudtuk kínálni. A következő szezontól kibővítjük az eme egyre időszerűbb kockázat ellen biztosítható termékek körét az őszi búzával és a napraforgóval. Ráadásul a biztosítás-technikai módszerek fejlődésének eredményeként, illetve a szárazság okozta károk rendezésének időigényes volta miatt egy új, Szlovákiában még nem ismert biztosítási termék keretében tesszük ezt. Ez a már említett indexált típusú biztosítás, amely kizárólag a meteorológiai mérésekből származó szükséges mutatókon, illetve ezek hosszú távú átlagos adatokkal való összehasonlításán alapszik. A gyakorlatban ez a károsult növényzet kárrendezését végző kárfelmérő kollégánk parcellán való fizikai jelenléte, vagyis az ún. helyszíni szemle nélkül működik.

Miért éppen az indexált módszer?

A szárazság elleni biztosítás a biztosító számára több kihívást is tartalmaz. Először is ez a kockázat nagy felületen érvényesül, tehát ha egyszer előfordul, akkor nagy területeken jelenik meg. Másodszor az elért terméshozamot nagyon sok, mérhető vagy nehezen kimutatható tényező is befolyásolja. Ezek közé tartozik a talaj minősége, a növények és egyes fajtáik különböző érzékenysége a vegetáció alatt a csapadékhiánnyal, vagy az uralkodó hőséggel szemben, valamint maga az agrotechnika.

Tehát nem egyszerű úgy összeállítani egy biztosítási terméket, hogy az megfelelő biztonságot jelentsen, az ügyfél számára ne legyen túlságosan drága, és egyúttal a biztosító számára hosszú távon is fenntartható legyen. A károsult állományban az aszály okozta károsodás mértékét az egyes növények betakarításának elkezdése, vagyis az aratása előtt indokolt megállapítani, ami egy jelentős létszámú kárfelmérő „hadsereget” igényelne. Ezen indokok alapján döntöttünk az említett biztosítási termék bevezetéséről. Természetesen azon ügyfeleinknek, akik az eddigi termékünkkel elégedettek voltak, azok számára ez változtatás nélkül továbbra is megmarad.

Mi az eljárás kár esetén?

A biztosítás a hozamkiesésekre vonatkozik az említett termények esetében, amelyeknél különleges éghajlati viszonyok következtében, mint például nem elegendő csapadék, vagy forró napok hatásai miatt keletkeztek a károk. Ez azt jelenti, hogy a káreset ügyfél általi bejelentése után összehasonlításra kerülnek a konkrétan mért adatok a csapadék mennyiségéről a hosszú távú átlagos adatokkal. Ha a csapadékhiány, vagy a forró napok száma tekintetében a kimutatások túllépik a meghatározott adatokat automatikusan megtörténik a biztosítás teljesítése, vagyis a szárazság okozta károk kifizetése – valójában ún. zöld asztal melletti döntés alapján, a tényleges hozamkiesés parcellán való fizikai ellenőrzése(helyszíni szemléje) nélkül.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …