Így lesz sok virág a kálán

A fehér kálát már nagyanyáink is szívesen tartották szobanövényként, az utóbbi évtizedekben megjelent színes változatokat a fiatalabb korosztály is kedveli. Kecses formája és széles skálájú színvilága miatt gyakran a modern esküvői csokrok fő virága.

A hófehér kálák a nagy virágfejekről ismertek, a színes kálák virágai jóval kisebbek. Sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben is elérhető. Kifejlett növényként is megvásárolhatjuk, vagy ha szeretünk a gondozással bíbelődni, akkor tavasszal vetőmag boltban beszerezhetjük a kála rizómát. Az elültetett növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély árnyékosabb részébe.

Fő virágzási ideje tavasszal és nyár elején van, de nem ritka téli virágképződés sem. Virágzás idején és nyáron a fehér virágú nagyon sok vizet igényel. A színes virágúakat pedig épp a túlöntözéssel tehetjük tönkre. Augusztus végétől a levelek elkezdenek sárgulni, ekkor kell elkezdeni a pihentetést. Csökkentsük a locsolást. Ki is szedhetjük a rizómákat és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Földbe ültetés után mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is.

Akár a bimbós virágokat is levághatjuk, ki fognak nyílni és sokáig díszítenek a vázában.

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …