Igénytelen, mégis mutatós a fürtös gyöngyike

Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben közönséges, de kertek díszeként is termesztett, hagymás növény a fürtös gyöngyike. Sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. Március-áprilisban virágzik.

Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, szentgyörgyvirág.

Jól társítható más hagymásokkal, évelőkkel, ágyásokban. Balkonládákban, sziklakertben is jól mutat.

Igényei, gondozása

Nemcsak szépsége miatt, hanem igénytelensége miatt is szerethető virág. Gondozása nagyon könnyű, azok számára is jó választás tehát, akik nem akarnak sokat bíbelődni egy növénnyel, de szeretnének gyönyörködni látványában.

Ültetési helyéül bátran választhatunk napos helyet, talajok közül a laza szerkezetű, homokos talajt szereti leginkább. Miután elvirágzott levelei visszahúzódnak, így száraz növényi részek levágásával sem kell törődni. Szaporítani nagyon könnyű, ugyanis a fürtös gyöngyike elszórt magjairól is szaporodik. Hagymáit az ősz első felében kell elültetni kb. 6-8 cm mélyen.
Mivel árnyéktűrő, ültethetjük a fák árnyékába. Gyepben is jól mutat. Elvirágzás után a fűvel együtt lekaszálhatjuk. Sziklakertbe is ültethetjük, hiszen hagymája viszonylag sekélyen ültethető, termetével sincs gond.

Nyugalmat sugároz

A gyöngyikével remekül lehet játszani mind a színek, mind a formák kontrasztjának megjelenítésével. Sokszor együtt nyílik a nárcisszal, tulipánnal. Így a nárcisz, tulipán teltebb formájú virágai között kimondottan lazítóként hat az előbukkanó gyöngyike. Ragyogó kék színe miatt igencsak figyelemfelhívó. Kék színét kiemelheti a nárciszok fehérsége. Magas termetű tulipánok előtt kitűnő szegélynövény. Erdős-hegyes vidéken a gyöngyikék tömege fenségessé teszi a tájképet, és nyugalmat sugároz.

Edényben is mutatós, miután kis hagymájú, jól megél tömegben vagy más hagymásokkal variálva. A réteges hagymaültetések egyik kedvelt, szinte elmaradhatatlan, közép/korai virágzású tagja. Az ősztől tavaszig viruló ablakládákban is helye van.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …