Időszerű zöldség

A  hagymát éretten szedjük fel

A vöröshagyma augusztusra már eléri a megfelelő nagyságú méretet, és közvetlen felhasználásra folyamatosan szedhető, de a tárolásra szánt hagymákat csak akkor szedjük fel, ha a lombjuk teljesen leszáradt. Ha az állomány elérte ezt az érettségi állapotot, akkor viszont haladéktalanul szedjük fel, mivel ha a hagyma éretten tovább marad a földben, romlik a tárolhatósága, könnyen rothadni kezd. A felszedés után a fejeket friss levegőn, árnyékos helyen terítsük szét és szárítsuk meg. Utána távolítsuk el róluk a földet és a külső burokleveleket. A hagymát hűvös szellős, fagymentes helyen tároljuk.

A fokhagymát szintén csak akkor szedjük fel, ha a szára már teljesen elszáradt, mivel a hagymák csak teljesen beérve állnak el télen. Szárítás, tisztítás és válogatás után szellős, hűvös helyen, füzérbe fonva tároljuk.

Annak érdekében, hogy a póréhagymának jó vastag szára legyen, ebben az időszakban is rendszeresen tápoldatozni, és főleg kapálni kell. Mivel a gyökere a talajban mélyebben helyezkedik el, gondoskodni kell arról, hogy a talaj megfelelően szellőzzön, ezért minden esőzés, illetve öntözés után kapáljuk be, ne hagyjuk, hogy a talaj felszíne megcserepesedjen. (sz)

A paradicsom zöldtalpassága

A szabadföldön kordon mellett nevelt hajtatott paradicsomok néhány hajlamos fajtáján gyakori tünet az ún. zöldtalpasság kialakulása. Ez a termésen a kocsány körül sárgás vagy zöldes barna rágós karima formájában képződik. Megszüntetésére fokozottabb káliumadagot javasolnak a szakemberek, a talaj káliumtartalmától függően 2-3 alkalommal 2 dkg 40%-os kálisó, vagy 50 %-os kénsavas káli 10 napos időközönkénti kijuttatásával kezelhető a probléma. A gyorsabb hatás érdekében 10 liter vízbe 5 dkg műtrágyát feloldva oldat formájában is adagolható. Ha az alsó levelek sárgulni kezdenek, nitrogént is juttatni kell a növényeknek.

Talajfertőtlenítés takarással

Az intenzív vagy monokultúrás termesztésben gyakran van szükség a talaj fertőtlenítésére, nélküle a hatékony termesztés ma már szinte elképzelhetetlen. A vegyszeres kezelés mellett a talajban élő fertőző gombák, fonálférgek elpusztítására és a különböző gyomok magjainak csíraképtelenítésére kihasználhatók a nap sugarai is. Természetesen ehhez az eljáráshoz hosszabb időre van szükség.

A kezelés megkezdése előtt a talajt meg kell tisztítani a növényi és gyommaradványoktól, majd nem túl mélyen fel kell ásni. A talaj felszínét a lehető legegyenesebbre el kell simítani, hogy a nap sugarai minél egyenletesebben melegíthessék fel. Az elegyengetett talajt jól beöntözzük, mivel a nedves talaj jobban vezeti a hőt, ugyanakkor segíti a gyommagvak kelését, amelyek csírázottan hamarabb elpusztulnak.

Ezután takarjuk le az ágyást PVC fóliával úgy, hogy a széleit 15–20 cm széles árokban rögzítjük. Júliusban, augusztusban, amikor nagy melegek vannak, a fóliatakarást a hőmérséklettől függően 4–8 hétig tartjuk az ágyáson. A módszer a talaj 5–10 cm-es rétegében hatékony a gyommagvak és a károsítók ellen. (Ksz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …