Időszerű zöldség

– A fagyveszély elmúltával, miután a talaj már kellő mértékben felmelegedett, és a felszín közelében eléri a 10 oC körüli hőmérsékletet, megkezdhető a melegigényes zöldségfélék, paprika, paradicsom, uborka , bab, csemegekukorica) szabadföldi kiültetése. Ez a növénycsoport nemcsak melegigényes, hanem sok vizet és nagyon jó tápanyagellátást is igényel, ezért csak olyan termőhelyen próbálkozzunk a termesztésükkel, ahol adottak vagy biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket.

– A sütőtök fészkeibe amagokat 2×2 méteres kötésben fészekbe helyezzük. A fészekbe 5–6 magot helyezünk, s lehetőleg úgy rakjuk le és takarjuk be őket, hogy egymástól 5–8 cm távolságra legyenek. A fészkekbe az ültetés előtt 5–6 kg istállótrágyát adagolunk.

– A palántákat lehetőleg ne napos, hanem enyhén felhős, borús időben ültessük el. Ha nem tudjuk azonnal elültetni, egy-két napig nedves újságpapírba, vagy rongyba csomagolva sötét hűvös helyen tárolhatjuk őket. Ültetéskor a talajt alapos vízadaggal mosassuk a gyökerekhez.

– A bab csak meleg időben csírázik és fejlődik jól, ezért várjuk meg a megfelelő időjárást, ne siessünk az elvetésével. Csak akkor vessük el, ha tartósan jó idő várható. Ha esős idő várható, az elvetett magok fölé valamilyen védőburkot, vagy fóliatakarást tegyünk.

– A növényházban nevelt uborka nagyon igényes a talaj és a levegő páratartalmával szemben, ezért a rendszeres öntözés mellett kevesebbet kell szellőztetni, erre csak akkor van szükség, ha a hőmérséklet 28–30 oC fölé emelkedik. A szellőztetés után viszont újra ajánlott a permetezésszerű öntözés, hogy a növény fejlődéséhez szükséges páratartalmat visszaállítsuk.

– A fóliában nevelt paradicsom kevésbé hőigényes, mint az uborka, de ha a hőmérséklet huzamosabb ideig 10 oC alá csökken, megáll a fejlődésben. A magas, 30 oC feletti hőmérséklet viszont csökkenti a terméskötődést, ezért igyekezzünk ezt elkerülni. A paradicsom terméskötődését javítja, ha a növényt, vagy annak virágait hetente kétszer-háromszor déltájban óvatosan megrázogatjuk.

(sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …