Időszerű tennivalók

Éretlen termések utóérlelése

A hónap végén egyes térségekben már előfordulhatnak kisebb fagyok, amelyek a fagyérzékeny szabadföldi zöldségféléket, mint pl. a paradicsom, a paprika végérvényesen tönkretehetik. A rajtuk levő termés megvédése érdekében szedjük le a még éretlen terméseket is, és próbáljuk meg a raktározás alatt olyan feltételeket teremteni a számukra, hogy beérhessenek. A zöld paradicsomot például zárt térben az érett piros termések közé keverve tudjuk utóérlelni. Az érett bogyók ugyanis etilént termelnek, amely felgyorsítja a zöld bogyók színesedését és érését is. A paprikát pedig a felszedett száron a tövekkel együtt tudjuk hosszabb ideig jó minőségben megőrizni hűvös raktárban vagy pincében.

Ugyancsak még a fagyok beállta előtt kell felszedni a kínai kelt is, de ügyelni kell arra, hogy érett növényeket szedjünk fel. Érettnek akkor tekinthető, ha a fej csúcsa alatt kb. 1/3 magasságbana termése kemény. Tárolásra csak ilyen fejek ajánlottak. A  kínai kelt nem túl nedves pincében vagy kamrában 6-8 oC-os hőmérsékleten 60-70 százalékos páratartalom mellett több hónapig is biztonságosan lehet tárolni.

A talajforgatás ideje

A termények maradványaitól letakarított háztáji kertekben a talajműveléssel megkezdhetjük az előkészületeket a következő termesztési szezonra. Ez a talajréteg forgatásából áll, amit szántással vagy ásással érünk el, a megfelelő minőség elérése érdekében főleg a kötöttebb talajokon ajánlott azt a talaj megfelelő vízkapacitásának esetén elvégezni. Megállapítására egyszerű módszer is létezik: ha a talajból veszünk egy maréknyi földmintát, és azt megpróbáljuk gombóc formára összegyúrni és az ujjunk között összeszorítjuk. Ha apró rögökre szakad szét, akkor a talaj alkalmas a művelésre, ha azonban nem tudjuk összenyomni, mert túlságosan száraz, vagy pedig benyomódik, de nem hullik szét, mivel túlságosan nedves, ilyen állapotban nem javasolt a talaj forgatása.

Az ásás vagy a szántás során lehetőleg 25-35 cm mélységben dolgozzuk át a felső talajréteget, és ne feledkezzünk meg a szerves trágya, vagy a műtrágyák pótlásáról sem. Ősszel külön nitrogént csak ritkán ajánlott bedolgozni a talajba, mivel gyorsan mozog, és tavaszra leszivárog a mélyebb rétegekbe. A kálium és a foszfor egy része viszont már most kijuttatható, lévén, hogy ezek jóval lassabban mozognak, és tavaszra is a gyökerek által felvehető rétegben maradnak. Foszfort elsősorban szuperfoszfát formájában adagoljunk, a káliumtartalmú műtrágyáknak többféle változata is van, ezek kiválasztása során ügyeljünk arra, hogy a klórérzékeny növények alá ne adagoljunk klórtartalmú műtrágyát (kálisó).

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …