Időszerű a kertben

– Ha tavasszal minél korábban szeretnénk friss zöldséget a kertünkből, akkor már ősszel vethető a saláta, a sárgarépa, a petrezselyem és a hagyma. Ügyeljünk azonban arra, hogy a jól előkészített, megfelelően lezárt talajban az elvetett magok lehetőleg ne csírázzanak ki a tartós fagyok megjelenése előtt. A várható veszteségekre előzetesen felkészülve az ajánlott vetőmag mennyiségénél legalább 20-40 százalékkal többet vessünk, mint tavasszal.

– A hónap első felében kiültethetjük a szeptemberben elvetett téli saláta palántáit. A fiatal növényeket 8–10 cm mély barázdába ültessük, hogy a téli szelek közvetlen hatásaitól védjük őket. A barázdák szélessége is legalább 10 cm legyen, hogy tavasszal a palántáknak legyen elegendő helyük a fejlődéshez. Ügyeljünk arra, hogy a palántákat ugyanolyan mélyre ültessük, mint amilyen mélyen a palántanevelőben voltak.

– Október közepétől megkezdhetjük a cikória szedését. A növény kifejezetten jól tűri a hideget, és még a –6 oC fagyot is elviseli, így folyamatosan, akár a következő hónapban is szedhetjük. A leszedett fejek jól tárolhatók, veremben az év végéig kitartanak.

– Az egyes zöldségfélék közül a tökfélék tárolhatók a legtovább. Szárral együtt betakarítva, pár napi szárítás után úgy rakjuk polcokra őket, hogy ne érjenek egymáshoz. 10 fok körüli hőmérsékleten akár 3–4 hónapig is eltarthatók.

– A karórépát a lehető leghosszabb ideig a földben hagyhatjuk. Az erős fagyok előtt azonban ezt is mindenképpen be kell takarítani. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy ne sérüljön, mert így könnyen rothad. Lehetőleg száraz időben szedjük, a leveleket a csúcs fölött egyenesre vágjuk, és így tároljuk. A sárgarépát viszont legjobb prizmában tárolni, de az egerek kártétele ellen dróthálóval kell védenünk.

– A petrezselymet szintén a fagyok beállta előtt ajánlott kiszedni a talajból és a leveleit levágva ugyanúgy tárolhatjuk, mint a sárgarépát, vagy október végén néhány gyökeret virágcserépbe is ültethetünk, és így egész télen friss levelet szedhetünk róla. A metélőhagymával ellentétben azonban a petrezselyem csak kevés vizet igényel, kb. kéthetente elég megöntözni.

– A gumós zellert a fagyok beállta előtt be kell takarítani. Ha a korai fagyok kárt tennének benne, ne szedjük fel, várjuk meg, míg újra felenged a fagy, és csak ezután szedjük fel. A kiszedett zellert minél korábban vermeljük el. A tárolásra szánt zeller leveleit ne vágjuk, hanem csak tépjük le a csíralevelek kivételével.

– A káposzta elviseli ugyan a néhány fokos hideget, de lehetőleg októberben fel kell szedni, hogy megfelelően tárolni tudjuk. A fagyos káposztát nem szabad felszedni, mert a tárolás során gyorsan rothadásnak indul.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …