OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Időszerű a házikertben

[dropcaps]Azokat a növényeket, amelyek folyamatosan termést adnak, továbbra is el kell látni a megfelelő tápanyagokkal. Így a kései karfiolt, a fodros kelt, a téli tárolásra szánt karalábét, sárgarépát, a cikóriát még a hónap elején utoljára fejtrágyázhatjuk. A tápanyagokat ilyenkor már inkább tápoldat formájában ajánlott kijuttatni a talajra való kiszórás helyett, mivel gyorsabban és hatékonyabban felszívódnak. A tápoldat ajánlott töménysége általában 0,2–0,3 %.[/dropcaps]

A kínai kelnek ebben az időszakban szintén nagy szüksége van a megfelelő tápanyag- és vízmennyiségre, mivel ebben az időszakban fejlődik a legintenzívebben. Az időjárástól függően 2–3 alkalommal akár négyzetméterenként 20 liter mennyiségű vizet és a fejesedés kezdetén 5 gramm gyorsan ható nitrogénműtrágyát is adjunk a növényeknek.

Noha szeptember főleg a betakarítások ideje, néhány zöldségfélét még ebben a hónapban is vethetünk a kertünkbe, pl. a  téli salátát, a hónapos retket, a kaprot, vagy a spenótot.

Annak érdekében, hogy a tél folyamán folyamatosan friss petrezselymünk is legyen, a kertben levő ágyásból szeptemberben néhány tövet ültessünk át cserépbe. Erre a célra legjobb a kifejezetten levélpetrezselyem. Ha csak gyökeres fajtánk van, akkor mélyebb cserépre lesz szükségünk. A levélpetrezselyemnek általában a 12 cm-es cserép is megfelel. A földje legyen homokos kerti tőzeg, vagy kerti föld. De még ne vigyük be a házba, a cserepeket kinn a kertben süllyesszük a földbe, és az első fagyokig hagyjuk kinn. Ügyelni kell azonban arra, hogy a cserepek földje ne száradjon ki, és lehetőleg árnyékos helyen tartsuk őket.

Ugyanígy biztosíthatjuk a metélőhagymát is télire, ha egy-két tövet cserépbe átültetünk, és ügyelünk arra, hogy ne száradjon ki – a földjét folyamatosan nedvesen tarjuk.

A betakarított és felhasználásra vagy tárolásra szánt zöldséget gondosan takarítsuk meg, válogassuk ki, és csak a teljesen egészséges egyedeket vigyük a megfelelően kitakarított és fertőtlenített tárolóba.

A változékony szeptemberi időjárás miatt a hónap végén már esedékessé válhat a még kint lévő zöldségfélék hideggel szembeni védelme is. Ezt a napjainkba már meglehetősen megbízható időjárási előrejelzésekre alapozva időben elvégezhetjük, az ágyásokat ideiglenes talajtakaróval, fóliával, fátyolfóliával védhetjük meg a károsodástól. Némely zöldségféle azonban nagyon érzékeny a hidegre, a tökféléket például fagyveszély esetén inkább takarítsuk be. Kivétel lehet a sütőtök, amely egyes vélemények szerint akkor a legfinomabb, ha megcsípi a dér.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …