Időszerű a gyümölcsösben

– A gyümölcsfák ültetésére ez a hónap a legalkalmasabb időszak. Az őszibarackot, kajszit, szőlőt, diót és a szedret viszont inkább tavasszal ültessük. Az ültetés előtt vizsgáljuk meg a talaj tápanyagellátását, és a talajvíz szintjét is. A gyümölcsfák számára az a legmegfelelőbb, ha a talajvíz 1,5-2 m mélységben van.

– A téli tárolásra szánt gyümölcsöt szedésre éretten szedjük, nem biológiai érettségben, mert az ilyen termés már csak rövid ideig tárolható. A gyümölcs szedésekor azonban ügyelni kell arra, hogy ne túl korán szedjük le őket, mert a tárolás során elvesztik a zamatjukat és ízüket, hamar fonnyadni kezdenek.

– A gondosan leszedett gyümölcsöt fagymentes, száraz tárolóhelyiségben, pincében, kamrában lehet elraktározni. A tárolás előtt mindenképpen válogassuk át a gyümölcsöt. A helyiséget meszeljük ki, és köbméterenként 4–5 g kénport, vagy kénlapocskát égessünk el benne.

– Az alma és a körte tárolási feltételei között fontos a megfelelő páratartalom betartása, a 80–90 %-os relatív páratartalom a legmegfelelőbb. Az alacsony páratartalmon edényben kihelyezett víz párologtatásával is javíthatunk.

– A diót lehetőleg addig hagyjuk a fán, amíg be nem érik, és magától le nem hullik. Így ugyan a szedés ideje jóval elhúzódik, de jóval jobb minőségű termést kapunk. Ha a termést le akarjuk verni a fáról, ekkor is várjuk meg azt az időpontot, amikor az érett diók nagyobb tömegben kezdenek el hullani, jelezve, hogy megértek a betakarításra. Az ágakat a veréskor óvatosan csapkodjuk, ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a fiatal hajtásokat.

– A gyümölcsösben még a levelek teljes lehullása előtt végezzük el az őszi lemosó permetezést, amelyet általában valamilyen réztartalmú készítménnyel kell elvégezni. Ezt azért is ajánlott ebben az időszakban, mivel az áttelelésre készülő károsítók ilyenkor még érzékenyek a növényvédő szerekre, másrészt a bő lémennyiséggel elvégzett permetezéssel nemcsak a fákon levő, hanem a talajon ilyenkor még csak vékony rétegben található levelekre is kijuttatjuk a szert.

– Az őszi lemosó permetezés különösen ajánlott a kajszi- és őszibarackfák kezelésére, így jelentős mértékben csökkenthető a pszeudomonászos elhullás, az ún. gutaütés kockázata. Az ilyenkor tapasztalható csapadékos őszi időjárás kedvez a károkozó felszaporodásának, amely a következő évben tavasszal nyár elején a fák részleges vagy teljes pusztulásában nyilvánulhat meg.  A lombhullás után a levelek összegyűjtésével és elégetésével vagy a talajba való beforgatásukkal jelentősen gyéríthetjük a kertben levő károkozók számát.

– A csemegeszőlőt célszerű tárolni, mert meglehetősen jól eláll. Tárolásara fagymentes, hűvös helyiség alkalmas. Csak teljesen érett száraz időben szedett szőlőt tároljunk. Legelterjedtebb házi módszer erre a felaggatás, a fürtöket valamilyen álványzatra szerelt huzalra vagy kötélre aggatjuk. A tárolás megkezdése előtt köbméterenként 1–2 g ként égessünk el.

– A síkvidéki szőlőkben a fagyok jobban károsítják a tőkéket, ezért azokat a tél alatt védeni kell. A vesszők alsó 3-4 rügyét, a szálművelésű tőkéknél az egész vesszőt takarjuk be földdel, ezzel elvégezzük az őszi talajművelést is. Ilyenkor juttassuk ki a a szervestrágyát is. Ezt 25–40 cm mélyen munkáljuk be a talajba, előtte a szükséges műtrágyát is kiszórhatjuk.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …