„Hurkába csomagolt” fólia

Aki régóta rendszeresen és figyelmesen olvassa lapunkat, annak hasábjain már találkozhatott Nagy Alajos bélvatai nyugdíjas ezermesterrel, aki hetven fölött is aktív kertészkedőként folyamatosan a munkát megkönnyítő, hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá tevő megoldásokon töri a fejét. Ráadásul, ezeket az ötleteket nem csak „elméleti” szinten, a mit lehetne, vagy mit kéne tenni javaslat formájában kezeli, hanem a józan paraszti ész alapvetéseit követve saját maga meg is valósítja, el is készíti, és a gyakorlatban ki is próbálja majd alkalmazza.

A Jó Gazda hasábjain már olvashattak a burgonyabogár háztáji kertekben történő begyűjtésére használatos egyszerű gyűjtődobozos szerkezetről, amellyel a burgonyát évente veszélyeztető és komoly károkat okozó kártevő ellen vegyszerek nélkül lehet megvédeni az állományt (JG 2018. aug). Emellett megismerkedhettünk a baromfiudvarban az állatok etetését és itatását megkönnyítő, egyúttal gazdaságosabbá tevő egyszerű készülékekkel is, amik az ötletgazda szellemes megoldásai alapján működnek. Vagy a beérett szőlőt fenyegető seregélyek hada elleni egyszerű műanyag flakonokból összeállított riasztó berendezéssel, amely rendszeres mozgatással jelzi a madárrajnak, hogy az adott ültetvényben valami mozog, tehát nem tanácsos letámadni.

Legújabb ötletét az idei nyári kánikulák okozta hőség, illetve az ilyenkor a fóliában mégiscsak elvégzendő tevékenység feltételeinek javítása váltotta ki. Aki termelt már fóliában, az tudja, hogy a nyári hőségben, főleg délidőben gyakran szinte kibírhatatlan a hőség, s ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fizikai munkát. Nagy Alajos kertjében ugyan csak egy kisebb méretű fóliában termeszti a családnak szükséges zöldséget, miközben a saját bőrén tapasztalta, hogy mit jelent kánikulában a fóliában való tartózkodás. Az emberpróbáló hőség elleni védekezésre sok mindent ajánlottak már, kezdve a fólia oldalába nyitott szellőzőktől, a külső árnyékoló takarásig. Neki azonban még az aktív munkavégzés idejéből eszébe jutott, hogy a szövetkezet munkacsoportjában dolgozva betonozás közben a roppantott takarmánysiló-keverék tárolására kihasznált speciális fóliából, az ún. hurkából készítettek maguknak árnyékolót a nap égető sugarai ellen, ami meglepően jól működött.

Nos, erre a tapasztalatra alapozva próbálta ki a saját fóliában az említett speciális fóliát, amelynek szerkezetét külsőleg fehér, belülről pedig fekete színű anyag alkotja. Ezt az ún. hurkát napjainkban alkalmazzák az állattartó gazdaságokban, ahol a téli takarmánykészlet biztosításaként főleg ún. roppantott kukoricasilót raktároznak benne. Ezt a speciális anyagot feszítette ki lazán belülről az eredeti fóliasátor alá, s bizony ottjártunkkor személyesen is meggyőződhettünk, hogy alatta a tűző napsütésben is elviselhető a hőmérséklet. Sőt, a növények talaja sem szárad ki olyan gyorsan, mint a takaratlan részen. S az ötletek tárházából még további ésszerű megoldás is előkerült, pl. a hatékonyabb öntözést segítő egyszerű kiegészítő a locsoló cső végére, amely közvetlenül a talaj felszíne felett szórja szét a vízsugarat.

Nagy Alajos életében az új ötletek, megoldások keresése és gyakorlati megvalósítása nem öregkori hóbort, unaloműző kiegészítő tevékenység, hiszen egész életében kereste/keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel megkönnyítheti nemcsak saját maga, hanem embertársai életét, munkáját is. Lehet, sokan legyintenek, napjaink egyszer használatos termékeket fetisizáló világában, hogy ma már más idők járnak, nincs szükség ilyenekre, de meggyőződésem, hogy a józan paraszti észjárás diktálta egyszerű megoldások vélhetően még akkor is működni fognak, életképesek lesznek, amikor a díszes csodamasinák, eszközök ki tudja hányadik változatát visszük majd a szemétlerakóba…

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …