Hasznos dísznövényünk az aloe vera

[dropcaps]Az aloe vera régóta az egyik leghíresebb dísznövényünk, manapság pedig egyre többet hallhatunk különleges gyógyhatásairól és kozmetikai felhasználásáról. Könnyen hozzájuthatunk, ha otthonunkban neveljük! Bár virágboltokban még ritkán árusítják, a legtöbb nagy kertészeti áruházban biztos, hogy találkozunk vele. Vásárláskor figyeljünk a következőkre: legalább 30 cm magas növényt válasszunk, levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.[/dropcaps]

Csak az 5. év után

Az első években türelmesen kell gondozni és nevelni, majd a harmadik évtől megjelenek az első kis sarjak, amelyeket egy éles késsel érdemes leválasztani és elültetni. A levelekben található gélt, csak az 5. évtől szabad felhasználni, ekkor viszont kenhetjük az átlátszó víztiszta gélt a bőrünkre, égési sebekre, horzsolásra, vagy rovarcsípésre. Egy darabka aloe vera levél gyors enyhülést hoz horzsolás, vagy égési sérülés esetén, de hatásos nyáron a szúnyog-, illetve a darázscsípésre is.

Nézzük milyen környezeti igényt kell betartanunk ahhoz, hogy az Aloe vera növényünk magas kort éljen meg. Amikor megvásároljuk a növényt, érdemes megnézni, milyen ültető edény van a növényhez. Ha műanyag cserépbe van a növény ültetve, jobb, ha máris vásárolunk mellé egy agyag cserepet, mert ebben jobban fog fejlődni. Ne ültessük át hirtelen túl nagyméretű cserépbe, inkább csak 2, illetve 4 számmal nagyobb edényt válasszunk számára.

A tűző napot nem kedveli

Mivel szárasságtűrő növényről van szó, fontos, hogy az ültető közeg is ehhez igazodjon, virágföldet és homokot keverjünk be 1:1 arányban. Az átültetés után helyezzük el világos helyiségbe, ahol a hőmérséklet nem hidegebb 10 foknál, de nyáron sincs melegebb 20-25 foknál. Nyáron kitehetjük kedvenc csodanövényünket az erkélyre vagy a kertbe, de ne tegyük ki tűző napra, mert könnyen kiég, ilyenkor a levelek megbarnulnak, és száradni kezdenek. Ugyanígy ha ablakban tartjuk, szintén csak a nyugati vagy keleti ablakba tegyük, ahol nem éri a tűző nap a növény leveleit.

Száraz nyári időben hetente kétszer is meglocsolhatjuk a növényt attól függően, hogy milyen gyorsan szárad ki a földje. Fontos szabály, hogy mindig csak akkor locsoljuk meg, ha a föld felső rétege már teljesen száraz, ellenkező esetben gyorsan kirohad a növény. Ne tegyük kaspóba, vagy más szoros zárt virágtartóba a növény cserepét, mert a cserép alatt összegyűlt víz, szintén a növény halálához vezethet.

Ha nyáron párás a levegő, illetve hosszabb ideig esik az eső, fogjuk vissza kissé a locsolást, mert az  aloe vera a levelein keresztül is képes a vizet felvenni.

Télen még kevesebbet locsoljuk a növényt, elég havonta két-három alkalommal vizet adni neki, kivéve, ha a fűtött szobában a túlszáraz levegő miatt túlságosan kiszáradna a földje.

Hogyan gondozzuk?
Nem szabad elfelejtenünk, hogy az aloé Dél-Amerika szárazabb, szinte sivatagos területeiről származik, ebből következik, hogy nem vízigényes növény, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak.

Mi készíthető belőle?

Az aloe verának számos jótékony hatása van, sok mindenre fel lehet használni, mindenkinek kellene tartania otthon. Amit készíteni lehet belőle:
Gél: Igazából ez egy gélszerű anyag, amiben az aloe levét sűrítették össze. Külsőleg, bőrre kenve használható, bőrproblémák, leégés, rovarcsípés ellen, égési sebekre, ízületi bántalmakra, vérzéscsillapításra. Fertőtlenít és gyorsítja a sebgyógyulást. Számos kozmetikai készítményben is megtalálható az aloe vera, használjuk bátran.

Ital: Ma már nálunk is különféle kiszerelésben hozzá lehet jutni ehhez a léhez, egyes gyártók különböző gyümölcsaromákkal keverik, míg mások szimplán vízzel hígítják. Ezek a levek éppen ezért csak kis mennyiségben tartalmaznak aloét, inkább csak a reklám miatt keverték hozzá, így jobban eladható a termék. Érdemes tehát megnézni a csomagolást minden esetben, hiszen sok termékben megtalálható magasabb arányban, mint az 1:9. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma miatt kitűnő táplálék kiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vese-, a máj-, és az epehólyag funkcióit, enyhíti a reumás fájdalmakat, nem utolsósorban javítja a pszichés állapotot és az állóképességet.

Olaj: Külsőleg, bőrre juttatva fejti ki jótékony hatását. Könnyedén elkészíthetjük mi magunk is, nyomkodjuk ki a növényi részekből a lét, majd keverjük bele az olajba, ami lehet jojóba, szezám vagy más olaj. Fontos, hogy csak frissen jó, szóval mindig kis mennyiséget készítsünk, és használjuk fel azonnal.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …